Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

BBQ Ribs American Style (grundrecept)

 
  • Tid: 6 timmar
Skriv ut

Med BBQ menar amerikanarna det vi skulle kalla varmrökning. BBQ är det absolut bästa sättet att tillaga revben på, tjocka eller tunna (enligt mig). Här är ett grundrecept och några tips för den som vill prova. Recepten till ingredienserna finner du i min receptsamling.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Det första man behöver är en grill med lock (typ Weber) så att man kan grilla med indirekt värme. Helst ska man kunna kontrollera luftflödet med ställbara ventiler och ha koll på rökens temperatur med en termometer.
  2. De viktigaste principerna bakom BBQ är: Låg temperatur, 120-140 ºC. Lång tid (för revben ca 3-5 timmar). Då säger det sig själv att det är bra om man kan fylla på mer kol till glöden utan allt för mycket besvär när den håller på att falna.
  3. Viktigt är också något som alstrar bra rök, ex träflis av ek (blötlägg minst en timme innan användning så hinner de avge rök längre tid innan de brunnit upp.
  4. När man förbereder sin grill för BBQ är det viktigt att man skärmar ytan man ska ha revbenen på från glödens direkta strålning, det enklaste är om man är lite kreativ med en rulle aluminiumfolie. Sen är det bara att sätta igång.
  5. Förbered grillen och tänd briketterna. Strö eller gnid in Rubben på köttet. När glöden är bra, lägg köttet på den skärmade ytan och lägg en näve blöt träflis på glöden och stäng sen locket.
  6. Justera ventilerna så att temperaturen blir stabil runt 120-140 ºC. Öppna var 30:onde minut och lägg på lite mer träflis. Om temperaturen hotar att sjunka under 120 ºC, lägg på mer kol/briketter, helst redan tända (i ett tändrör) så sjunker inte temperaturen så mycket.
  7. Efter 1 timme och 30 minuter är det dax att börja vända köttet och pensla med Moppen. Pensla och vänd var 30:onde minut.
  8. Köttet är klart när det lätt släpper från benen (3-5 timmar total tid). Man kan också se det på att benen börjar ”sticka ut” från köttet (det drar ihop sig). Vid sista penslingen byter man ut Mop mot BBQsås. Servera med ugnsbakad klyftpotatis och BBQsås.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.