Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Bidenna (på Oromo-språket)

 
  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

Det här brödet (eller pannkakorna om man vill) serveras i Etiopien, och görs på sädesslaget teffi. (På Amarinja heter brödet i stället injera och sädesslaget teff.) Smeten måste göras 2-3 dygn innan gräddningen.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Häll vattnet i en stor skål. Blanda i jästen så att den fördelas väl. Blanda i mjölet och låt jäsa ett dygn i rumstemperatur. ¨ Rör om ordentligt efter ett dygn. Låt jäsa ett dygn till (eller 2 dygn för syrligare smak). Nu har smeten sjunkit till botten.
  2. Ös av vattnet försiktigt med en sked, men spar en del till ev spädning. Konsistensen av smeten ska vara ungefär som pannkakssmet (detta är det svåraste med bidenna: att få rätt konsistens till gräddningen).
  3. Lägg en handduk på bordet för kakorna att svalna på. Ställ en stor handduksklädd tallrik bredvid för att trava de kalla bröden på. Värm en stor teflonstekpanna till hög(sta ?) värmen.
  4. Lägg en lagom slev smet i pannan och vicka så att den flyter ut, det ska bli ungefär som tunnpannkakor.
  5. Grädda snabbt på ena sidan. Kakan stelnar från kanten, och när ca 5 cm "ostelnad" kaka finns kvar i mitten läggs locket på några sekunder
  6. Nu har kakan börjat vika upp sig i kanten, och man lyfter försiktigt ur den med händerna Lägg kakan att kallna på handduken och sedan på fatets handduk när den är kall.
  7. Tips: Vid speciellt festliga tillfällen kan man göra rullar av bröden Ett bröd läggs på tallriken och sedan lägger man klickar av goda berberi(berbere)kryddade grytor på detta. Man äter med handen genom att ta med bitar av nya biddena. Sist äter man upp brödet på tallriken.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.