Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Big bang-bulle

 
  • Serverar: 1 portioner
Skriv ut

Universum skapades troligen vid en stor explosion. Vi påverkas fortfarande av den stora smällen, den som kallas Big Bang, och världsalltet utvidgas ständigt. För att förklara det växande universum använder sig astronomer gärna av en jäsande russinbulle som liknelse. Ju mer bullen sväller, desto längre från varandra kommer russinen. På samma sätt fjärmar sig galaxerna från varandra i rymden.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Rör ut jästen i det ljumma vattnet tills den löst sig. Tillsätt salt, honung, olja, anis och russin. Blanda ner havregryn, grahamsmjöl och vetemjölet lite i taget. Arbeta degen ordentligt i hushållsassistenten eller med elvispens degkrokar. Klappa in lite olja i degytan och låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme.
  2. Stjälp upp degen på en oljad bänk och knåda den lätt. Rulla ut till en längd, skär av 7-8 trekantiga bitar, snurra resten till en stor snurra. Lägg på smord plåt och dekorera med bitarna runt omkring (den ser ut som en snurrad sol, med bitarna som solstrålar, min anm).
  3. Låt bullen jäsa ca 20 minuter under duk. Sätt under tiden ugnen på 200°.
  4. Grädda bullen ca 40-50 minuter på nedersta falsen. Den ska låta ihålig när du knackar på den.
  5. Pensla med vatten och låt svalna på galler under bakduk.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.