Härligt saftig mandelkaka med både björnbärsmarmelad och hela björnbär.
Instruktioner
- Mixa vetemjöl, florsocker, citronskal och smör i en matberedare tills det blir smuligt eller nyp ihop för hand. Tillsätt äggula och vatten och mixa ihop till en deg.
- Klä en rektangulär fprm, ca 25x30 cm med bakplåtspapper. Tryck ut degen i bottnen i formen och nagga den med en gaffel. Ställ i kylen ca 1 timme.
- Sätt ugnen på 175 grader.
Grädda bottnen mitt i ugnen ca 15 minuter, tills den börjar få lite färg.
- Mal mandeln i mandelkvarn eller mixa fint i matberedare.
- Vispa smör, rörsocker och vaniljsocker mjukt och fluffigt med elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget. Rör till sist ner den malda mandeln.
- Bred först marmeladen över mördegsbottnen och sedan smeten. Tryck ner björnbären.
- Grädda mitt i ugnen 10 minuter. Strö över mandelspån och grädda ytterligare ca 15 minuter, tills kakan är gyllenbrun. Låt svalna och skär i rutor.
Publicerat den
13 oktober 2011
Liknande recept
Skriv kommentar