En enkel sockerkaka i all ära, men vill du göra den extra festlig bör du prova detta recept. Den knapriga toppingen kompletterar äpplena och blåbären i kakan väldigt väl.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader. Klä en springform, ca 24 cm i diameter, med bakplåtspapper.
- Börja med nöttoppingen. Rosta hasselnötterna i en torr, het stekpanna. Låt dem svalna och hacka dem därefter grovt.
- Smält smöret i en stekpanna och rör ner farinsocker, vaniljsocker, mjöl och nötterna. Ställ åt sidan.
- Gör kakan: Smält 25 g av smöret i en stekpanna. Tillsätt 1 msk råsocker och äppleklyftorna. Stek klyftorna tills de fått en gyllene yta, ett par minuter. Ställ åt sidan.
- Vispa samman resten av smöret med 2 dl råsocker. Tillsätt äggen, ett i taget.
- Blanda sedan ner mjöl och bakpulver. Rör därefter ner creme fraiche i smeten.
- Vänd ner 2 dl bär i smeten och häll den sedan i formen. Peta ner äppleklyftorna och strö över resten av blåbären.
- Smula till sist över toppingen. Grädda kakan ca 1 timma. Låt kakan svalna lite innan den serveras.
- Du kan byta ut äpplena mot färska eller konserverade päron och vaniljsocker i toppingen mot mald kardemumma. Det blir väldigt gott om du serverar vaniljsås eller lättvispad grädde till.
Publicerat den
7 mars 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Jättegod och nöttoppingen var kalas.
LIte väl mycket jobb med att baka den, särskilt när man är höggravid och förkyld, men i övrigt en alldeles förträfflig kaka. Riktigt god! Var lite skeptisk mot så lång tid på så hög temp, så jag minskade till 175 grader i en timme, och det blev bra, så jag vet inte ...