Denna paj tror jag på, låter så underbart god!
Instruktioner
- Sikta mjölet och blanda med saltet i en bunke. Arbeta i smöret tills du får en grynig massa. Tillsätt kallt vatten och knåda ihop till en deg som är fast och jämn i färgen.
- Värm bären i en kastrull på medelhög värme och pressa dem lätt med en potatisstöt så att dem släpper ifrån sig sin saft. Tillsätt majsmjöl. Fortsätt att röra och ibland stöta ihop blandningen tills ungefär hälften av bären är mosade och blandningen är tjock och reducerad. Det tar ca 8 minuter. Låt svalna. Värm ugnen till 220 grader.
- Dela degen i 2 bitar och kavla ut den ena till en rundel, ca 30 cm i diameter. Dofta över lite mjöl innan du viker ihop rundeln på mitten så att den inte klibbar ihop. Lyft sedan över till en pajform, ca 20-22 cm i diameter och placera den vikta kanten i mitten av formen för att därefter veckla ut rundeln. Tryck ut degen mot kanterna och häll bärfyllningen i pajskalet. Skär bort överflödig deg med en kniv, men lämna en överskjutande degkant på ungefär 2 cm runt om.
- Kavla ut den andra degbiten på samma sätt och lägg den försiktigt som ett lock över bärblandningen. Nyp ihop skarvarna mellan de två rundlarna. Skär bort överflödig deg, och lämna som innan en överskjutande degkant på ungefär 2 cm. Vik sedan in den överskjutande degkanten innanför formen så att den hamnar i jämnhöjd med formens kant. Använd tumme och pekfinger för att vecka degkanten hela vägen.
- Vispa ihop äggulan med mjölk och grädde och pensla pajen. Nagga pajen lätt innan du sätter in den i ugnen för att släppa ut ånga. Grädda i 20-30 minuter. Stjälp upp på ett fat, strö över florsocker och servera.
Publicerat den
30 maj 2010
Liknande recept
Skriv kommentar