Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Blomkålsgratäng från Normandie

 
  • Serverar: 4-6 portioner
  • Tid: 30 minuter
Skriv ut

Trakterna kring Normandie är bland annat berömda för den goda äppelcidern. Den är ofta alkoholstark som vin och torrare än de svenska varianterna jag smakat. Den här krämiga gratängen kan naturligtvis göras på vitt vin, men ska det vara typiskt nord-franskt ska det vara cider och grädde i maten och gott är det! Red med arrowroot istället för mjöl så blir det helt glutenfritt. Obs: enkelt att göra större sats till en långpanna för buffétbjudning, så finns det något snällt, varmt och vegetariskt till det kallskurna ;-)

Ingredienser

Instruktioner

  1. Dela blomkålen i små buketter. Koka i lättsaltat vatten tills de mjuknat lite. Resevera 1 dl av kokspadet. Smöra en ungsfast form och lägg i blomkålen. Sätt ugnen på 250°c Smält smöret i en kastrull och rör ner mjölet. Dra kastrullen från värmen och krydda med salt, peppar och muskot, tillsätt cidern, kokspadet och grädden och rör slätt. Låt sjuda under omrörning på låg värme tills såsen tjocknar och häll den sedan över blomkålen. stänk över äppelcidervinägern och strö över den rivna osten. Grädda i 250°c till gratängen får vacker färg.
  2. En egen variation på den här är att tillsätta allt det mjuka söta från ett par smörade ugnsgrillade hela vitlökar, som fått hänga med i ugnen om man gjort en stek el fågel som man tänkt servera gratängen till. Riktigt smarrigt.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.