Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Bœuf bourguignon – underbara franska smaker i lergryta

 
  • Serverar: 3-4 portioner
  • Tid: 4 timmar
Skriv ut

Den franska köttgrytan Bœuf bourguignon är en av mina absoluta favoriträtter. Genom åren har jag provat att laga den både i ugnen och på spisen, men nu kommit fram till den ultimata metoden: tre-fyra timmar i lergryta på 175 grader! Köttet faller isär av mörhet och smaken blir djup och mustig. Servera den gärna med mörkbräserad steklök, sidfläsk.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Lägg lergrytan i kallt vatten i minst 10 minuter.
  2. Ta fram köttet, skär det i 3-4 cm stora bitar, torka av det ordentligt och salta och peppra. Hetta upp rapsolja och smör i en stekpanna och bryn köttet i omgångar på mycket hög värme. Ställ köttet åt sidan och häll stekskyn över.
  3. Skiva löken och stek den i ca 10 min på medelstark värme i rapsolja. Skär morötterna i stora slantar och låt dem steka med en stund i löken.
  4. Lägg över kött, lök och morötter i den avtorkade lergrytan. Pudra över mjöl och rör om. Tillsätt vin, tomatpuré, salt, peppar, timjan, lagerblad och smula i oxbuljongtärningen. Mortla vitlöksklyftorna till en puré och tillsätt dem.
  5. Sätt på locket och ställ in lergrytan i kall ugn, sätt värmen på 175 grader och låt grytan stå i ca 3 timmar. Titta till den och rör om då och då.
  6. Tillaga under tiden den mörkbräserade steklöken.
  7. Gör så här Skala steklökarna och bryn dem runt om i rapsolja och smör i en stekpanna på medelvärme under ca 10 min. Tillsätt oxbuljong, lagerblad, persiljekvisten och kryddorna. Lägg på ett lock och sjud sakta i 30-40 min. Vänd försiktigt på lökarna då och då. Plocka upp de mjuka lökarna, täck över och ställ åt sidan.
  8. Skär sedan sidfläsket i tunna strimlor och stek dem knapriga utan fett i en stekpanna. Täck över och ställ åt sidan.
  9. Inför serveringen, så värm på steklöken och sidfläsket en stund på låg värme om de har hunnit kallna och fördela dem sedan över varje grytportion. Servera grytan tillsammans med t ex en len jordärtskockspuré. Bon appétit!

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.