Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Bohusländsk hönökaka

(2 kommentarer)  
  • Serverar: 8 portioner
  • Tid: 1 timme 45 minuter
Skriv ut

Hittade detta receptet på nätet när jag letade efter brödrecept. Enkelt och gott, en favorit hos barnen

Ingredienser

Instruktioner

  1. Smula jästen i en degbunke. Värm mjölken till 37 grader och häll i matfettet. Lös jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av mjölkblandningen, sirap, salt, rågsikt och det mesta vetemjölet. Arbeta degen smidig, gärna med maskin, tills den släpper bunken. Täck över bunken och jäs ca 30 min.
  2. Ta upp degen på lätt mjölat bord och arbeta snabbt samman den. Värm ugnen till 275 grader och ställ in en plåt. Dela degen i 8 delar och rulla till bullar. Jäs dem på bakplåtspapper på bänken under bakdukar 20 - 30 min.
  3. Kavla ut en bulle, gärna med kruskavel, till en rund kaka, ca 30 cm i diameter. Picka den även gärna med en gaffel, den vill gärna bli bubblig annars vid gräddning. Lägg kakorna, en i taget på varm plåt.
  4. Grädda mitt i ugnen i 4 - 5 min eller tills kakan fått lite färg. Fortsätt med resten. Lägg kakorna ovanpå varandra och täck med bakdukar, så håller de sig saftiga.

Liknande recept

Kommentarer (2)

  • Lind 28 november 2008

    Låter gott

  • herrp 26 oktober 2009

    Hönö är en välkänd ö på västkusten så bohuslänsk blir lite av kaka på kaka. Förutom Hönökaka är Hönö kännt för sin fina Hönökonferans med sång och musik. Hälsar herrp.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.