Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Bohuslänsk äggost

(1 kommentar)  
  • Serverar: 12 portioner
  • Tid: 30 minuter
Skriv ut

Traditionell landskapsmat som förr serverades med sill på stora fester och vid helger. I dag äter vi den som efterrätt.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Vispa ihop ägg, grädde och gräddfil i en stor tjockbottnad kastrull. Tillsätt mjölken och värm under omrörning tills blandningen skär sig (ystar sig). Detta tar en stund men var inte otålig och öka värmen. Det får inte koka, då blir äggosten grynig.
  2. Ta kastrullen från värmen och lägg på lock. Låt stå en kvart. Ös sedan upp ostmassan med en hålslev i en äggostform eller i ett durkslag med tunn handduk.
  3. Varva ostmassan med strösocker och pressa så det inte blir luftfickor och bubblor. Täck med plastfolie och låt stå i kylskåp minst ett dygn.
  4. Servera med bär eller sylt och grädde, gärna björnbärssylt.

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • jas65 10 januari 2009

    Jag gör ett försök med äggosten nu! Jag hoppas den smakar bra tack för recepte Mvh Anders

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.