- Serverar: 12 portioner
- Tid: 30 minuter
Skriv ut
Traditionell landskapsmat som förr serverades med sill på stora fester och vid helger. I dag äter vi den som efterrätt.
Instruktioner
- Vispa ihop ägg, grädde och gräddfil i en stor tjockbottnad kastrull. Tillsätt mjölken och värm under omrörning tills blandningen skär sig (ystar sig). Detta tar en stund men var inte otålig och öka värmen. Det får inte koka, då blir äggosten grynig.
- Ta kastrullen från värmen och lägg på lock. Låt stå en kvart. Ös sedan upp ostmassan med en
hålslev i en äggostform eller i ett durkslag med tunn handduk.
- Varva ostmassan med strösocker och pressa så det inte blir luftfickor och bubblor. Täck med
plastfolie och låt stå i kylskåp minst ett dygn.
- Servera med bär eller sylt och grädde, gärna björnbärssylt.
Publicerat den
15 oktober 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Jag gör ett försök med äggosten nu! Jag hoppas den smakar bra tack för recepte Mvh Anders