Ibland säljs de här goda bullarna på stränderna vid Medelhavet. En knastrig men samtidigt spröd yta och en fluffig fyllning gör detta till en himmelsk bulle!
Instruktioner
- Börja med vaniljkrämen. Vispa äggulor och socker pösigt. Vänd ner mjölet.
- Dela vaniljstången på längden. Skrapa ur fröna i en kastrull. Lägg i stången. Häll på mjölken och koka upp. Häll den heta mjölken över äggblandningen under kraftig vispning.
- Häll tillbaka allt i kastrullen. Låt det sjuda, det får inte koka, under omrörning med slev cirka 4 minuter. Ta bort vaniljstången och låt krämen kallna helt i kylskåp. Fyll en spritspåse med krämen.
- Blanda ut jästen i mjölken tills den löst sig. Blanda samman degvätskan med ägget. Tillsätt citronskal, socker och mjöl. Knåda in smörbitarna i smeten. Arbeta degen slät.
- Forma små bollar av degen, ca 4 cm i diameter. Låt bollarna jäsa 30 minuter. Blanda under tiden strö- och vaniljsockret till garneringen i en djup tallrik.
- Värm upp frityroljan i fritösen till 160 grader. Fritera ett par bollar åt gången. Ta upp bollarna med en hålslev efter 4-5 minuter. Rulla dem sedan direkt i strö- och vaniljsockret. Lägg upp bollarna på hushållspapper för att rinna av.
- Skär upp de ljumna bollarna på mitten och fyll med den kalla vaniljkrämen. Servera gärna bakverken med hallon eller andra bär.
Publicerat den
11 juli 2008
Liknande recept
Skriv kommentar