Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Bondbönssoppa

(5 kommentarer)  
 • Serverar: 6 portioner
Skriv ut

Det här receptet finns i min farmor Lisas (1895-1993) kokbok "Billig mat för det enkla hushållet". Fjärde upplagan, Göteborg 1915, Elanders Boktryckeri Aktiebolag. Pris 50 öre.

Ingredienser

Instruktioner

Smör och mjöl fräsas tillsammans, och buljongen spädes på. Bondbönorna sköljas och läggas ner i soppan jämte den skrapade och i skivor skurna moroten. Mjölken spädes på, och soppan får koka tills bönorna äro fullkomligt mjuka, vartill åtgår omkr. ½ timme, och soppan avsmakas. Under kokningen rör man ofta i soppan.

Kommentarer (5)

 • nina1964 23 oktober 2008

  Å va glad jag blev att hitta de här receptet! Min farmor gjorde de här åt mej när jag va liten men hon hade nog receptet i huvudet för jag har inte hittat de i hennes samling recept! tack!....

 • Eery 21 maj 2010

  Åg vilket härligt recept=) det här gör vi på tisdag när vi har soppdag på jobbet!

 • Mexan41 22 juli 2011

  Min mamma o pappa odlade själva bondbönor. Vi hade så mycket att vi kunde koka soppa hela vintern, fryste ner i massor. Mamma kokade upp vatten o salt lade i bondbönorna + 2-3 morötter skurna i skivor. Efter ett tag lade hon i gröna ärtor som fick koka med ett tag mot slutet. Hon gjorde en redning på mjöl, vatten o grädde som hon rörde i mot slutet o som fick koka upp 2-3 minuter. När det va klart rörde hon i röd grädde som inte fick koka, hackade massor av perslija och hällde i, smakade av med salt o peppar. Den var himmelskt god. Hos oss hette det "bönvällng" och överallt omkring också.

 • thorning 12 september 2012

  Hur mycket är bönorna rensade? Har ni tagit bort både skidan och det yttre skalet runt varje böna eller är det bara skidan som ska bort?

 • agermundsson 13 oktober 2012

  Bondbönor ska enligt mig aldrig skalas efter att man tagit ut dom ur skidan. Jag är uppvuxen med bönvälling och har aldrig ätit den med skalade bönor. Bondbönor ska dock skördas i tid så att dom inte blir mjöliga och tråkiga, precis som spritärtor.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.