Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Bondbröd från Alsace

(1 kommentar)  
  • Serverar: 1 portioner
Skriv ut

Det här stora, härliga brödet har franskt ursprung. Den läckert knapriga skorpan gör att man gärna skär en bit och äter direkt, utan pålägg.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Blanda de båda mjölsorterna i en bunke. Gör en grop i mjölet och smula ner jästen i denna.
  2. Ljumma ca 1 dl av vattnet och häll det i gropen. Låt den lilla jäsgropen stå och jäsa övertäckt ca 30 minuter på en rumsvarm och dragfri plats.
  3. Värm matoljan och resten av vattnet till fingervärme, 37 grader. Tillsätt saltet. Arbeta in vätskan i degen.
  4. Arbeta degen, för hand eller med maskin, till en blank och smidig deg. Degen ska arbetas kraftigt, så att man får in mycket luft i den. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter.
  5. Ta upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Knåda några tag och forma degen till ett stort, runt bröd.
  6. Sätt ugnen på 250 grader. Lägg brödet på en bakpappersklädd plåt. Låt det jäsa 15 minuter.
  7. Pensla brödet med ljummet vatten. Grädda brödet i nedre delen av ugnen: De första 30 minuterna med enbart ugnsvärme, därefter med enbart övervärme ca 30 minuter.
  8. Pensla det färdigbakade brödet med kallt vatten för att skorpan ska bli knaprig.
  9. Mustigare bröd: Prova gärna att byta ut vattnet mot öl som degvätska. Du får då ett mustigare bröd med mycket smak. Bakningssättet är detsamma som i grundreceptet.

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • Sabina29 27 september 2009

    Ett gott bröd, men det är fel på vätskemängden i receptet. Lade till nästan dubbelt mera vatten.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.