- Serverar: 2 portioner
- Tid: 2 timmar 15 minuter
Skriv ut
Detta recept är taget ur en gammal kokbok från gud vet när.
Instruktioner
- Surdeg:
Dag 1:
1 dl vatten, ca 40 grader
1 dl grovt rågmjöl
Blanda i bunke, ej plast, täck väl med handduk.
Låt stå i 3 dagar i rumstemperatur.
Rör om varje dag.
- Dag 4:
Tillsätt:
1 liter vatten, ca 40 grader
1 liter grovt rågmjöl
Rör ihop till en lös deg som får stå till dagen efter.
- Dag 5:
Då bakar man:
Dela in surdegen i 10 delar, ca 1,5 dl. Frys in 9 och baka på den 10:e.
Sen kan man göra ny surdeg på den sista frysta.
Tina och börja på dag 4 igen.
- Bondbröd:
- Blanda och jäs 1 timme.
Baka ut 2 bröd som får jäsa på plåt ca 45 minuter.
Grädda i 200 º ca 30-35 minuter.
Svalna på galler utan duk.
Publicerat den
19 juli 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Detta var ett av de godaste bröd jag bakat, i och för sig det första på mycket länge med surdeg i. Använde inte just den surdegen som finns i detta receptet, tog 1,5 dl av egen jag redan hade färdig men den var oxå gjord på grovt rågmjöl. Mycket saftigt och perfekt jäsning!!! Mums!
Verkligen gott bröd! jag använde havrekli istället för kruskakli! kommer garanterat att göra det igen!
Ett mycket omtyckt bröd. Hållbart och saftigt. Har provat att slänga i lite solrosfrön och det var gott det med. Har bakat detta bröd varje vecka i ett par månader nu. Tack.
Myccket gott bröd. Använde solrosfrö och havrekli och frös surdegen i 9 portioner. Skall baka detta bröd ofta. Använde avlånga bakformar. Har köpt brödkryddor att använda nästa gång för att variera smaken.