Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Boris-Möllers köttbullar

(4 kommentarer)  
 • Serverar: 35 portioner
Skriv ut

Ett helt suveränt sätt att göra runda fina köttbullar!

Ingredienser

Instruktioner

 1. Blanda ner mjölken i färsen och rör tills det blir en slät smet. I detta rör du ner kryddorna (här kan du tillsätta din favoritkrydda om du vill), hackade pickles, samt senap. Löken hackar du fint efter förmåga, och sedan steker du eller förväller den lätt samt låter den svalna innan du blandar ned den i smeten. Är nu smeten lite lös, rör då i den ett tag till. Är den för tjock tillsätter du lite mer mjölk. (Detta beror på hur mycket fett du har i färsen från början). Färsen skall vara så lös att du precis kan rulla bullar av den.
 2. Nu tar du en stor kastrull med kallt vatten, tvättar dina händer noga, eller tar på dig ett par engångshandskar, sen börjar du rulla bullar i önskad storlek. Försök att göra dem så lika i storlek som möjligt. Anledningen är att de då får samma tillagningstid.
 3. När alla bullar är rullade sätter du kastrullen på spisen med ca 70% värme. Nu kan du lugnt diska av alla redskap medan bullarna sakta men säkert blir varmare och varmare. Nu börjar de tappa vatten, eftersom värmen får köttproteinerna att dra ihop sig, och när de tappar vatten så blir de lättare och lättare. Till slut börjar de flyta upp och lägga sig på ytan. När de första bullarna har gjort detta kan du ta kastrullen från värmen och istället sätta ett stekjärn på dess plats, i med en klick smör. När smöret börjat få färg så lyfter du bara upp köttbullarna ur grytan, låt dem rinna av lite eller lägg dem på en handduk innan du lägger dem i stekpannan. Nu kan du steka helt runda köttbullar (lite beroende på hur duktig du varit på att rulla dem.)
 4. De köttbullar du inte behöver just nu läggs med fördel i en plastpåse, direkt från kastrullen. Knyt åt och lägg i kallt vatten att svalna, sedan ner i frysen för kommande behov.

Liknande recept

Kommentarer (4)

 • coyote 20 januari 2008

  Det är ett bra sätt att få runda köttbullar. Inget snack om saken. Däremot tycker jag att receptet innehåller på tok för mycket vitpeppar. Enligt receptet ska man ta 2-4 tsk vitpeppar. Jag tog 2 för att för att vara på den säkra sidan. Jag tyckte det smakade för mycket vitpeppar och fick slänga de runda och fina bulalrna. Surt!!!!

 • jatte 25 januari 2008

  Smarriga bullar och ett bra recept, pappar mängden väljer man själv eller hur! Provade dem utan kanel men tog libsticka istället det blev väldigt gott och lite annorlunda

 • flabban 12 april 2009

  Visst blev bullarna runda, men jag kommer nog att steka dem på vanligt sätt i fortsättningen. Kul att ha provat det i alla fall.

 • Amiie88 4 juli 2010

  Hittade detta recept på en annan sida, testade att göra dem igår. Men de blev väldigt starka! Kommer att göra om detta igen, fast med en annan kryddblandning. Väldigt fasta och fina köttbullar blev det iallafall. Smulas inte sönder när man delar dem.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.