Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Bovetebullar med surdeg

 
Skriv ut

Att baka med bovetemjöl är inte så lätt, dels för att det inte innehåller gluten och även för att det innehåller en del garvämnen som gör att brödet kanske inte smakar så bra. Jag blev intresserad av att utarbeta ett recept med att också syra degen för att se om det skulle göra någon skillnad; och det gjorde det. Receptet ger bovetebullar som har bra smak och konsistens.

Ingredienser

Instruktioner

  1. För surdegsvätska, mixa vatten med bovetemjöl och 5 gafflar (på spetsen) mjölksyrad vitkål i en blender, i några sekunder. Sila och häll i en glasburk med löst påsittande lock och ställ åt sidan i rumstemperatur i 3 dygn. En gång per dygn, skruva åt lock och skaka om innehåll. Efter mjölksyrajäsning skall vätskan ha en frisk syrlig lukt. Burken förvaras i kylskåp med åtskruvat lock.
  2. Mixa kort surdegsvätska, kryddor och vatten. Häll degvätskan i en stor degbunke, tillsätt bovetemjöl och linfrön. Använd en trubbig träslev att röra om med och knåda. Ställ bunken åt sidan övertäckt med bakduk och låt surdegsjäsa i 13-14 tim.
  3. Lös upp jäst och rörsocker i 2 msk vatten. Tillsätt jästvattnet, 75 g vatten, gluten substitute pulver, salt och olivolja till degen. Blanda och bearbeta degen noggrant med träsleven tills allt är väl blandat. Det är viktigt och tar en stund. Lägg bakpapper på en bakplåt. Sätt ut 9 klickar av degen på plåten, sikta bovetemjöl över dem och jämna till rund form med stekspade eller liknande av trä. Stick med gaffel 10-12 ggr på varje. Rostfria bakformar (runda, fyrkantiga) är lämpliga att använda och behöver då oljas och mjölas på insidan. Täck över med bakduk.
  4. Värm upp ugn i 1 ½-2 min. på lägsta värmen (50 grader) och stäng sedan av. Ställ in plåten, med bakduk över, på en lägre fals och låt jäsa tills mittendelen av degen når lite över kanten. Tag ut plåten och ställ på spisen.
  5. Hetta upp ugn till 225 grader, ställ in plåten och grädda tills de får fin färg, ca 13-16 min.
  6. Förvaring i frysskåp bevarar mera av färskheten. Använd gärna ekologiska ingredienser och källvatten.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.