Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Bovetetårta med lingonsylt och vispgrädde

(7 kommentarer)  
 • Serverar: 12 portioner
 • Tid: 1 timme
Skriv ut

Ett recept från tyska Lüneburger Heide

Ingredienser

Instruktioner

 1. Sätt bakugn på 160°C. Klä en form med ca. 26 cm i diameter med bakplåtspapper i botten. Smöra ej kanterna!
 2. Vispa äggvitor lätt, sedan vispa hård med en nypa salt och ½ tsk citronsaft. Vispa lätt äggulor, socker och vaniljsocker och rör den under äggvita.
 3. Blanda bovetemjöl, vetemjöl, potatismjöl och bakpulver, sikta ner i äggsmeten och röra under. Lägga smeten i bakformen (smörj inte!!). Grädda kakan i mitten av ugnen i 30 minuter.
 4. Efter tiden tar kakan ur ugnen, låter kakan svalna i formen och stjälp sedan upp och lossa sedan försiktigt pappret. Låter står några timmer. Så är det enklare att dela tårtbotten. Dela botten nu i tre bottnar.
 5. Vispa 500 g vispgrädde med 3 msk visphjälpmedel och rör till 2 glasburkar lingonsylt . Lägger första botten på en tårtplåt och bred hälvten av lingongrädde ovanpå. Lägger andra tårtbotten ovanpå och bred ut ett ytterligare skikt lingongrädde. Därpå lägger den tretje botten.
 6. Mixa tredje glasburk an med lingonsylt med mixstav eller matberedare till mos. Vispa 250 g vispgrädde med 1 msk visphjälpmedel och blanda med lingonmos. Spara liten av vispad grädde för gräddprickar. Förkläder tårtan med lingongrädde och dekorera sedan efter behag med riven choklad, gräddprickar och chokladblad.

Liknande recept

Kommentarer (7)

 • Berta 5 juni 2009

  Den här ska jag prova! Men byta ut den lilla mängden vetemjöl mot glutenfri mjölmix. En fråga: Vad är visphjälpmedel, och var hittar jag det?

 • diturch 5 juni 2009

  Hej Berta, säkerligen går det bra med mjölmix. Finns det ingen visphjälpmedel i Sverige? Det är för att göra grädde styv om man vispa den. Finns inget i Sverige gör det också utan hjälpmedel.

 • fissa 5 juni 2009

  Hej! Jag undrar också över visphjälpmedel! Det verkar som ett kul hjälpmedel. Vad heter det på tyska så kan jag köpa det där i sommar! Kul med annorlunda tårta! //Sofi

 • diturch 5 juni 2009

  Hej! Vispgräddehjälmedel heter på tyska Sahnesteif och kommer från företag Dr Oetker och RUF. Det finns här i varje supermarknad. Men ärligt, det fungerar också utan hjälmedel om du vill äter strax tårtan. Med hjälpmedel blir vispgrädde inte blöt så snabb och håller minst två dagar i kylen.

 • PeterHolmsten 5 juni 2009

  Angående visphjälpmedel så fungerar det ypperligt att tillsätta vanlig gelatin till grädden. 10gram gelatin räcker gott för att göra 1 liter grädde snittfast. Ett vanligt fel är att vispa grädden för lite, då får den vattenrinningar efter en tid. Är inte grädden KALL är den svår att få fast.

 • diturch 8 juni 2009

  Gelatin i vispgrädde? Jag vill pröva den. Kann nästan inte tro att den fungera.

 • diturch 9 juni 2009

  Igår prövade jag vispgrädde med gelatin. Det fungerar verkligen. Och jag kunde läsa att tyska konditorer göra detsamma.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.