Underbara med fikonmarmelad till en lyxig frukost eller med vällagrad ost till glögg.
Instruktioner
- Deg 1:
Smula jästen i en bunke och rör ut den med mjölken (räcker med rumsvarm). Stöt saffran i en mortel med lite socker och rör ner det. Tillsätt vetemjöl och arbeta ihop till en ganska lös deg. Låt degen jäsa övertäckt i ca 30 minuter.
- Deg 2:
Rör smöret mjukt med socker och salt. Arbeta ner det tillsammans med äggen i deg 1. Tillsätt mjölet och arbeta degen kraftigt i minst fem minuter tills degen är smidig. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
- Ta upp på lätt mjölat bakbord och ta undan 1/6. Dela resten av degen i 2 delar och rulla till längder. Dela varje längd i 12 bitar och forma till släta bullar. Ställ ut smorda formar eller dubbla pappersformar på plåtar. Lägg i bullarna.
- Rulla den sparade degen till en smal längd och dela i 24 småbitar. Rulla till små kulor. Gör en fördjupning i varje bulle och tryck fast kulorna.
- Låt bullarna jäsa under bakduk till dubbel storlek ca 1 timme. Sätt ugnen på 250°.
- Pensla bullarna försiktigt med uppvispat ägg. Grädda i ugnen 5-7 minuter.
- Låt briocherna svalna under bakduk på galler.
- Tips!
Uteslut saffran om du inte gillar det.
Önskar du mera sött - öka sockermängden till 3 msk.
Gör ostbriocher genom att stoppa ner en oststav (ca 2 g) i varje bulle innan du trycker fast den lilla kulan på toppen.
- Baket ger : 24 medelstora el. ca 40 minibriocher.
Publicerat den
2 december 2010
Liknande recept
Skriv kommentar