Instruktioner
1. Blåmusselsås: Skrapa musslorna under rinnande kallt vatten.Släng trasiga musslor och de som inte stänger sig när man knackar på dem.
2. Fräs rotfrukter, lök, vitlök och timjan i olja i en kastrull ca 3 min. Lägg i musslorna och häll på vinet. Lägg på lock och koka ca 5 min tills musslorna har öppnat sig.
3. Lyft upp musslorna. Tillsätt grädde, vatten och kycklingfond i musselspadet och låt koka ca 10 min utan lock. Sila såsen och koka tills 4 dl återstår.
Red med majsstärkelse utrört i lite vatten. Smaka av med salt och peppar.
4. Västerbottensbrioche: Sätt ugnen på 225°. Tvätta och sjud
potatisen med skalet på tills den är mjuk. Häll av vattnet, skala och pressa potatisarna i en bunke. Rör ner äggulor, smör och ost.
Smaka av med salt och peppar. Spritsa moset i smorda lämpliga portionsformar och gratinera i mitten av ugnen ca 20 min.
5. Örtolja: Mixa persilja, olja och salt till en slät sås.
- Hit går bra att förbereda -
6. Fisk: Hetta upp smör i en stekpanna. Salta och stek rödingfiléerna i het panna, med skinnsidan först, 1-2 min på varje sida.
7. Stek fänkål och spenat i smör ca 2 min. Stjälp ur briocherna ur formarna och värm dem om de är tillagade i förväg. Servera fisken med blåmusselsås, potatisbrioche, fänkål och spenat.
Garnera med örtolja och musslor.