Hetta upp oljan i en stor kastrull. Lägg i potatis och lök. Sautera under oavbruten omrörning i 5 minuter.
Spara några broccolibuketter till garnering och blanda resten i kastrullen med ost och grönsaksbuljong.
Låt koka upp, sänk värmen. Lägg på ett lock och sjud sakta i ca 25 minuter, tills potatisen är mjuk.
Häll över soppan i omgångar till en mixer eller matberedare och kör till en slät puré. Man kan också pressa grönsakerna genom sill med baksidan av en träsked.
Häll över purén i en ren kastrull och rör i vispgrädde och en nypa paprikapulver. Krydda med salt och peppar efter smak.
Förväll de sparade broccolibuketterna i lite kokande vatten i ca 2 minuter och lyft sedan upp dem ur kastrullen med en hålslev.
Häll upp soppan i individuella soppskålar, garnera med broccolibuketter och strö lite paprikapulver över. Servera soppan omedelbart.