Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Bröd i långpanna

(55 kommentarer)  
  • Serverar: 15 portioner
  • Tid: 2 timmar 30 minuter
Skriv ut

Detta bröd är så gott! Både vuxna och barn uppskattar det.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Mät upp grynen, kli och smör i en bakbunke. Koka upp vattnet och häll det över blandningen. Rör om och låt svalna tills det är fingervarmt. Ca 30 minuter.
  2. Smula ner jäst i en annan bunke. Värm vattnet (2 dl) och häll det över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Häll i salt och sirap. Tillsätt den avsvalnade grynblandningen och sedan mjölet lite i taget. Beroende på mjölsort och hur man mäter kan mängden behöva regleras. Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt ca 1 timme. Ta upp degen och knåda den smidig.
  3. Smörj en långpanna. Kavla ut degen lika stor som pannan och lägg i den. Skär rutor med en vass kniv, gärna insmord med lite olja för att det ska vara enklare att skära.
  4. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter. Grädda brödet i 225 grader varm ugn i ca 15- 20 minuter. Lägg över på galler och låt svalna under duk.
  5. Tips: Jag brukar baka brödet i en mindre långpanna, för att få brödet högre. Den jag har är 35x 25 cm. Om man inte har rågflingor går det bra att bara ta havregryn!

Liknande recept

Kommentarer (55)

  • begeanka 13 januari 2009

    mumsigt ;-)

  • begeanka 13 januari 2009

    mumsigt ;-)

  • begeanka 13 januari 2009

    mumsigt ;-)

  • Guhalla 16 januari 2009

    Låter gott och enkelt. Salt finns inte i ingredienslista - vilken mängd ska man ta?

  • FlyMe 17 januari 2009

    Tack för din observation ang saltet. Receptet är nu rättat. Lycka till med detta enkla o goda bröd!!

  • Millutt 26 januari 2009

    Det här var ett jättegott bröd, som dessutom inte heller var så krångligt!

  • tinar 3 februari 2009

    Hej! Bakade detta bröd och det var verkligen gott! Men....... med gröt & mjölmängderna blev degen knappt hanterbar! Maskinen skrek när den blandade!! Vad kan jag ha gjort för fel?! Brödet blev väldigt kompakt!

  • FlyMe 3 februari 2009

    Vad kul att du provabakat ett av mina favoritbröd. Prova att ta lite mindre mjöl. Vi mäter på olika sätt, vissa packar mjölet hårt i måttet, medan andra låter mycket luft finnas kvar i mjölet. Degen ska vara smidig och lätt. Jag upplever att mjölmängden varierar lite från gång till gång. Man får gå på känsla vad gäller mjölmängd. Lycka till!

  • barabbas 11 februari 2009

    Jag bakade bröd i långpanna och alla tyckte om det vi åt det med Rosmaries laxsoppa finns i mina recept. Tack kram från BERIT.

  • Ellsi 20 februari 2009

    Verkligen lättsamt och gott bröd! Kommer att baka detta många gånger ... Har använt olika sorters mjöl och det blir lika bra vilket som.

  • farmoringer 9 mars 2009

    Det här var ett gott bröd. Hade brödsirap i, för det var vad jag hade hemma. Sen blandade jag med rågmjöl, rågsikt och vetemjöl. Använde bara fiberhvaregryn.. Tack för ett gott bröd..

  • quintana 18 april 2009

    Hej tack för ett fint recept. Men jag ändrade lite ingredienser för att jag bor nere pa Gran Canaria och här är det vanskligt att finna ragflingor,vetekli och kruskakli, jag bytte ut dem mot Muesli som även innehöll torkade frukter det är väl meningen som än frukostblandning.Brödet blev mycket omtyckt av mina spanska vänner. Hälsningar Björn (Quintana)

  • stompan 30 augusti 2009

    Jättegott bröd och lättbakat förutom att det tar lite tid =) Hade inga rågflingor så jag tog rågmjöl istället och det gick bra det också...

  • MalinF 7 september 2009

    Mycket gott bröd:) Jag dubblade receptet och gjorde i en stor långpanna. Restultatet blev ett mycket högt, saftigt bröd.

  • Stintan 13 oktober 2009

    Detta bröd kan jag tänka mig passar utmärkt till en stor smörgåstårta. Jag brukar använda dinkelprodukter ofta, så jag tänkte att man kanske kunde byta ut hälften och att det blir ett bra resultat ändå. Ska prova det och återkommer sen. Tack för receptet.

  • huado29 29 oktober 2009

    Smakar jättegott! Jag har inga rågflingor,så användade jag dubbel havregyrn.Och jag har grädde(10%)2.5dl, då tog jag bort smör istället. Men jäst fungerade väldigt bra igår. Och bröd blev stor o saft, trotts att det tycktes inte så vacker. Tyvärr fick jag inga form, men fortfarande blev jag glada...

  • Lennart_58 9 november 2009

    Säger som MatTina i TV, jättegott, tack så mycket o full poäng.

  • Anette121 24 december 2009

    Jättegott bröd som jäste jättefint. Vi blandade i 4-kornskross, linfrö & havregryn, en tredjedel av varje istället för rågflingorna. Tog även i en del dinkelmjöl. Blev toppen!

  • LoveToEat 17 januari 2010

    Supergott!! Alla i familjen älskade det :)

  • Tingelingela 10 februari 2010

    Mycket gott bröd! Jag hade däremot lite bekymmer när jag bakade det... först så vågade jag inte sätta i allt mjöl för degen var som en tung cementklump så jag satte bara 9 dl. Sen gräddade jag det i en liten långpanna i ca 22 minuter. Resultatet blev lite degigt. Brödet såg färdiggräddat ut och kanske blev det degigt pga den mindre mängden mjölet? Eller ska jag ha lägre temp på ugnen och längre gräddningstid nästa gång om jag gör i liten långpanna? Hoppas på lite hjälp för jag vill gärna baka detta bröd igen! :)

  • wildlife 14 februari 2010

    Otroligt gott bröd, en klar 5a! 1a gången gjorde jag precis som receptet var och det blev kanon... 2a gången tillsatte jag 4 ganska stora kokta, pressade potatisar och nån dl extra mjöl, lät den jäsa ut riktigt länge på 2a jäsningen (ca 1,5 timma) och gräddade ungefär 20-25 minuter (stor långpanna)... Resultatet blev ännu bättre (enligt min smak) ett saftigare bröd som förhoppningsvis håller sig ännu längre... :) PS: Jag använde bara vetemjöl special och enbart havregryn... :))

  • gunson 4 maj 2010

    Gott! Jag tog sportgryn i st och hade lite torkade tranbär som extra "krydda".

  • Claristar 7 juni 2010

    Gott bröd. Tyvärr läste jag fel så jag tog i lite vetekross i degen vilket inte var så gott då det blev lite stenkonistens. Men bröder var gott i övrigt. Detta kommer vi göra igen.

  • Ahlzan 10 augusti 2010

    Helt klart en ny favorit!

  • Yvon 6 januari 2011

    Väldans gott! Sambon avverkade halva brödet förrän d äns hunnit svalna helt. :)

  • zmazk 12 februari 2011

    Smakar mycket gott! Familjens nya favorit. Brukar ta några deciliter vetemjöl special med fullkorn för att få brödet mer fiberrikt. =)

  • SusanneSj 27 februari 2011

    Ett toppengott bröd, helt i vår smak. Jag använde mig av mjölet manitoba cream och bakade i en stor långpanna, blev otroligt högt och luftigt.

  • cfrey 7 mars 2011

    Fantastiskt gott bröd, väldigt uppskattad här hemma vilket resulterar i strykande åtgång.

  • lols 29 mars 2011

    Instämmer i att detta är ett gott bröd!

  • lisaeva 5 april 2011

    Verkligen ett gott bröd och enkelt att baka, kommer att göra det många gånger

  • mz66 29 juli 2011

    Ett jättegott bröd!

  • thordan 2 september 2011

    Det va gott. Mycket nyttigheter i och barnen åt som hästar, Vi åt Gulasch till,passade utmärkt

  • Piggelin86 18 oktober 2011

    Fantastiskt gott bröd!! Min sambo som inte tycker om "nyttigt" bröd älskade det =) Tack!! =)

  • caroline1992 26 oktober 2011

    du skulle ha skrivit att vattnet som man häller på jästen ska vara 37 grader, det tänkte inte jag på så min jäst dog och jag blev oxtokig ! X)

  • bentLilly48 7 november 2011

    Ser väldigt bra ut och idéen med mindre panna köper jag gärna. Tack från Adilah

  • victea 17 december 2011

    Toppengott matbröd jag bakar det ofta. God och Gott Nytt År victea

  • kittecat 7 januari 2012

    Hej, är ganska ny...............hamnade här av en slump. Detta bröd är lättbakat och mycket "mumsigt"

  • FikaMette 22 januari 2012

    Mmm...ser jättegott ut. Ska prova det snart :o)

  • sto 25 januari 2012

    Hur gott som helst! Kommer göras många många gånger till! :)

  • pepparkar 31 januari 2012

    de såg supergott ut. Måste pröva de!

  • Michmichto 12 mars 2012

    Gud vad gott det här brödet var! Jag är inte särskilt duktig på att baka bröd men den här gången blev det en full träff! Ska göras oftare!!! Tack!

  • lillawe 13 mars 2012

    Hejsan! Har i dag bakat ditt långpannebröd. Det blev fluffigt och mycket gott! Kommer att göra det fler gånger. Bjöd mina grannar på några bitar och de gillade verkligen det! /lillawe

  • mallan34 1 maj 2012

    Mkt bra recept. Jag la till nån tesked brödkrydda och tog 50/50 smör o olja ! Saftig och bra blev det :)

  • soffiproppans 10 maj 2012

    Så gott! Ungarna älskar det här brödet! Jag brukar ta 7 dl havregryn och resten vetemjöl, resultatet blir ett underbart gott och saftigt bröd. ********** Super gott!!

  • Cassiopeya 13 maj 2012

    Har utgått från ditt recept idag men använde mig av vad jag hade hemma. 5 dl havregryn + 1dl vetekli +1 dl vetegroddar skållades med hett vatten. Istället för vanligt salt tog jag mitt kryddsalt som jag gjorde med torkade kryddor från kryddlandet i höstas. Använde grovt rågmjöl, rågsikt samt vetemjöl och tillsatte också ett ägg och en klick turkisk yoghurt i degen. Testar att kalljäsa brödet i kyl över natt och hoppas att det blir gott och saftigt.

  • guardianlinda 13 maj 2012

    Ser jättegott ut, skulle gärna vilja baka det men vad kan jag ta istället för kesella då jag är laktosintolerant?/Mvh LInda

  • guardianlinda 13 maj 2012

    Ber om ursäkt då jag skrev på fel recept.

  • IngelaPun 23 augusti 2012

    Fantastiskt gott bröd! Och enkelt! Tack!

  • tiimari1 7 januari 2013

    Mycket gott bröd. Gjort den flera gånger.

  • tiimari1 7 januari 2013

    Mycket gott bröd. Gjort den flera gånger.

  • otto10 7 februari 2013

    Mums!

  • monci 27 april 2015

    Vilket gott bröd! Grannfrun kom in då jag var klar och hon ville ha receptet. Nästa gång skär jag större rutor. Tack!

  • hebbe2006 13 oktober 2015

    detta måste jag testa någon gång det verkar jättegott!

  • Keadyeva 24 mars 2016

    De har ar kanongoda och enkla att gora, jag har anvant det har receptet flera ganger men jag har aldrig anvant vetekli, okar mangden havregryn och mixar med vetemjol och andra mjolsorter. Goda saftiga bullar. Hogsta betyg fran mig.

  • Pappisen 15 juli 2016

    Hur stor långpanna använder ni? Min är 30*40 cm. Är det för stort?

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.