Kikärtsbrödet har en viss sötma, linsbrödet smakar lite råg och sojabrödet har en rund fin smak.
Instruktioner
- Mixa bönorna eller linserna med 2 dl vatten tills det blir en tunn vätska. Tillsätt resten av vattnet så att det tillsammans blir 7 dl degvätska.
Värm degvätskan till 42 grader (använd termometer).
- Häll jästen i en bunke och häll degvätskan över. Blanda. Tillsätt salt, olja, sirap, rågsikt och 4 dl vetemjöl. Arbeta in resten av mjölet efterhand tills degen släpper bunkens kanter.
Låt degen jäsa 30 minuter.
- Häll ut degen på bakbordet och knåda den lätt.
Dela degen i två delar och rulla ut till längder som sedan delas i 6 delar vardera (blir 12 bullar).
Jäs bullarna på plåt övertäckta i ca 30 minuter.
Grädda i 225 grader mitt i ugnen ca 15 minuter.
- Satsen går bra att dubblera.
- Det går också bra att i stället för bullar göra 2 limpor av satsen. De gräddas då i nedre delen av ugnen i 175 grader ca 25 minuter.
Publicerat den
16 maj 2009
Liknande recept
Skriv kommentar