Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Bröd- och grönsakssoppa - Ribolita

(2 kommentarer)  
 • Serverar: 6 portioner
 • Tid: 3 timmar
Skriv ut

Ribolitta som betyder omkokat är en välkänd Lombardisk soppa som förr gjordes genom att koka om rester av gårdagens grönsakssoppa tillsammans med några skivor torrt vitt lantbröd. Nu för tiden tillagas och ätas Ribollitan oftast samma dag. Svartkålen som blir svart när den kokas är en viktig ingrediens i soppan. Lantbrödet ska inte vara färskt, det ska vara gammalt och hårt (ej mögligt). Förr i tiden bakade man bröd 1 gång i veckan, i slutet av veckan när brödet var torrt och hårt använde man det till matlagningen.

Ingredienser

Instruktioner

 1. Börja med att koka de vita bönorna i 2 liter vatten i ca 2 timmar på svag värme. Skala morötterna och skär dem i små bitar.
 2. Skölj och ansa selleristjälkarna, skär dem i tunna skivor. Skala potatisen och skär dem ca 1 cm tjocka skivor. Skölj savojkålen och skär den strimlor.
 3. Skölj mangolden och svartkålen noga och skär den i strimlor. Har de tjocka stjälkar får man först repa dem och sedan skära dem i strimlor.
 4. Skala och finhacka rödlöken. Värm upp ca 8 msk olivolja i en stor tjockbottnad gryta. Tillsätt löken och låt steka på svag värme i ca 10 min tills den är mjuk. Viktigt att inte löken tar färg och bränns.
 5. Tillsätt grönsakerna (ej de vita bönorna) och låt koka i ca 10 min under lock. Tillsätt lite vatten om det skulle behövas.
 6. Kör i en mixer eller med en stavmix 2/3 av de vita bönorna tillsammans med kokspadet. De resterande bönorna används hela. Då grönsakerna kokat i ca 10 min tillsätter man de mixade bönorna.
 7. Salta, peppra och låt koka under lock på svag värme i en dryg timma.
 8. Skär brödet i tunna skivor, dela varje skiva i 3-4 delar och tillsätt dem i soppan tillsammans med de vita bönorna, blanda väl och låt koka i ca 10 min.
 9. Den färdiga soppan ska ha en något grötig konsistens.
 10. Servera. Ringla lite olivolja över varje tallrik. Helst nypressad olivolja extra vergine som finns att köpa i oktober / november / december, kolla alltid tillverkningsåret på flaskan.

Liknande recept

Kommentarer (2)

 • WiolaH 14 mars 2013

  Detta låter som en riktigt matig o god soppa men jag har en undran: Vad kan jag byta ut svarkålen mot? Jag har svårt att hitta svartkål där jag bor även om vi har ett riktigt bra grönsakstorg.......Tror du det blir bra med grönkål, för det är väl den som ligger närmst smakmässigt?

 • christinatoth 20 mars 2013

  Ribolita är typiskt toskanskt recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.