Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Bröd till äpplekalaset

 
Skriv ut

Med äpplebitar i brödet höjs smakupplevelsen, och varför inte även låta synen få sin del av äpplets ljuvligheter? Bröd av den lite grövre varianten men fortfarande ljust och lättuggat.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Grunden för degen sätts kvällen innan bakningen.
  2. Koka en tjock välling på vatten, salt, rågmjöl och resterande ingredienser i övre listan. Ställ kallt över natten så sväller blandningen till en gröt.
  3. Andra dagen löses jästen upp i 1 dl fingervarmt vatten. Grovriv hälften av äpplena och tärna resten. Om man vill skär man även upp ett par soltorkade tomater i mindre bitar, vilka tillsättes till bunken med jäst och vatten. Blanda också i äpple, sirap/honung, gröten från dagen innan och vetemjöl tills degen är klibbfri. Knåda i 5 min.
  4. Låt degen jäsa i övertäckt bunke till dubbel storlek, ca 40 min.
  5. Lägg degen på mjölat bakbord och dela den i 6 delar. Knåda varje del och forma till runda bullar varefter de antingen kavlas ut till vanliga rundlar, 15-20 cm i diameter, eller formas till äpplen (ta då en bit deg och forma skaft och blad som nyps fast under äpplet. Dekorera gärna med linfrön som fnös i botten av äpplet).
  6. Jäs bröden på plåt 25 min, sätt ugnen på 225ºC.
  7. Grädda 10-12 minuter i mitten av ugnen.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.