Med äpplebitar i brödet höjs smakupplevelsen, och varför inte även låta synen få sin del av äpplets ljuvligheter? Bröd av den lite grövre varianten men fortfarande ljust och lättuggat.
Instruktioner
- Grunden för degen sätts kvällen innan bakningen.
- Koka en tjock välling på vatten, salt, rågmjöl och resterande ingredienser i övre listan. Ställ kallt över natten så sväller blandningen till en gröt.
- Andra dagen löses jästen upp i 1 dl fingervarmt vatten. Grovriv hälften av äpplena och tärna resten. Om man vill skär man även upp ett par soltorkade tomater i mindre bitar, vilka tillsättes till bunken med jäst och vatten. Blanda också i äpple, sirap/honung, gröten från dagen innan och vetemjöl tills degen är klibbfri. Knåda i 5 min.
- Låt degen jäsa i övertäckt bunke till dubbel storlek, ca 40 min.
- Lägg degen på mjölat bakbord och dela den i 6 delar. Knåda varje del och forma till runda bullar varefter de antingen kavlas ut till vanliga rundlar, 15-20 cm i diameter, eller formas till äpplen (ta då en bit deg och forma skaft och blad som nyps fast under äpplet. Dekorera gärna med linfrön som fnös i botten av äpplet).
- Jäs bröden på plåt 25 min, sätt ugnen på 225ºC.
- Grädda 10-12 minuter i mitten av ugnen.
Publicerat den
10 oktober 2009
Liknande recept
Skriv kommentar