Pajen med det roliga namnet är en traditionell engelsk dessert som även varit populär i USA sedan mitten av 1800-talet. Brödsmulor blandas med smör, socker och kryddor och bakas tillsammans med frukt. Det vanliga är att göra en Apple Brown Betty, men variationer förekommer, och i min paj har jag varvat brödsmulorna med päron.
Instruktioner
- Riv brödet ganska smått och lägg bitarna i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Rosta det i mitten av ugnen i 225 grader i 10-15 minuter. Rör om då och då. Låt svalna.
- Smula sönder brödet så att de största bitarna är små som ärtor, antingen i en matberedare eller mixer eller i en mortel.
Blanda brödsmulorna med sockret, muskoten och saltet. Smält smöret och rör ner i brödsmulorna tillsammans med citronsaften och äppeljuicen.
- Skala päronen, dela och kärna ur dem och skär dem i ganska tunna skivor. Strö ut hälften av smulorna i botten av en pajform, ca 26 cm i diameter. Fördela päronen ovanpå och avsluta med resten av smulorna. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 175 grader i 35-40 minuter. Låt svalna lite och servera med massor av vaniljsås.
Publicerat den
26 maj 2008
Liknande recept
Skriv kommentar