Kladdig browniebotten med en knaprigt och läckert täcke med nötter och cocktailbär sätter en ny piff på den klassiska brownien.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader.
Smörj och mjöla en liten långpanna ca 22x25 cm.
- Lägg smöret i en kastrull. Bryt chokladen i mindre bitar och smält alltsammans under omrörning på svag värme till en chokladsås. Låt svalna.
- Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Sikta ner vetemjöl och kanel. Häll ner chokladsåsen och tillsätt det finrivna apelsinskalet. Rör varsamt ihop till en slät smet.
- Bred ut smeten jämnt i formen och grädda i nedre delen av ugnen 20-25 minuter. Kakan ska fortfarande vara lite kladdig i mitten när den tas ut ur ugnen. Låt kakan kallna i formen.
- Rosta nötter och mandlar i en torr stekpanna på medelvärme. Vicka på pannan med jämna mellanrum så att de rostas jämnt. De är färdigrostade då det knäpper i dem och skalet börjar brista. Låt svalna och hacka dem därefter. Hacka även fikon eller dadlar och cocktailbär.
- Mät upp grädde, socker, sirap och smör i en kastrull. Värm upp under omrörning och låt därefter smeten koka tills den börjar tjockna 5-6 minuter. Ta kastrullen från värmen och rör ner frukt och nötter.
- Skär upp den kalla kakan i bitar och toppa med en klick nykokt knäcksmet.
- Servera som dessert eller till kaffet med en klick lättvispad grädde.
Publicerat den
22 november 2013
Liknande recept
Skriv kommentar