En förödande god dessert! Apelsin och choklad är verkligen en ljuvlig kombo.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader.
Klä en fyrkantig bakform, ca 24x24 cm, med bakplåtspapper.
- Bryt chokladen i mindre bitar och smält dem på svag värme under omrörning tillsammans med smöret. Ta kastrullen från värmen, tillsätt muscovadoråsocker och socker. Rör ner äggen, ett i taget. Sikta ner kakao och vetemjöl. Tillsätt skal från en väl tvättad blodapelsin. Rör smeten slät.
- Bred ut smeten jämnt i formen. Grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter. Prova med en sticka. Kakan får gärna vara lite kladdig i mitten. Låt kallna i formen.
- Blodapelsinsallad:
Skär av skalet på blodapelsinerna. Se till att allt vitt och det yttersta hinnan kommer bort. Dela dem därefter i fjärdedelar. skär bort den sega strängen i mitten, skär därefter klyftorna i skivor. Lägg dem i en skål och strö över socker. Snitta vaniljstången och skrapa ner fröna, lägg även ner stången. Rör om och ställ svalt att dra en stund.
- Apelsinkaramell:
Smält sockret i en stekpanna, men rör inte eftersom de då bildas klumpar. Passa noga, det bränns lätt. Då sockret fått gyllenbrun färg, tillsätt apelsinsaften, lite i taget under omrörning. Låt lagen koka en stund till simmig konsistens. Ställ åt sidan att kallna.
- Skär upp kakan i rutor och garnera med blodapelsinsallad. Ringla över apelsinkaramellen och servera med lättvispad grädde.
Publicerat den
22 januari 2015
Liknande recept
Skriv kommentar