Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Brynt kålsoppa med rotsaker.

(1 kommentar)  
  • Serverar: 8-10 portioner
  • Tid: 2 timmar
Skriv ut

Gammalt hederligt långkok är vad detta recept handlar om. Naturligtvis gör man buljongen till soppan själv. Serverar med ett gott rågbröd och stark ost som pålägg. Visst tar det lite tid, men det är mödan värt! Vill man göra det lite lättare för sig så kokar man buljongen dagen innan man skall ha soppan. Kokt köttkorv blir också gott till. Soppan går bra att frysa.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Bryn fläskbenen i lite smör i en stekpanna, låt dem få vacker färg runt om, salta och peppra lätt. Lägg dem i en gryta.
  2. Ansa purjolöken och skär den i bitar. Skala morot och lök, skär även dessa i bitar, lägg grönsakerna åt sidan så länge.
  3. Häll vattnet över benen och koka upp, skumma om det behövs, tillsätt saltet och grönsakerna och låt sjuda tills köttet är mört och lossnar från benen.
  4. Ta upp köttet och sila buljongen, grönsakerna från buljongkoket skall inte användas vidare. Lossa köttet från benen och skär det i mindre bitar, ställ undan så länge.
  5. Dela vitkålshuvudet i fyra klyftor, skär bort rotstocken. Skär först kålen i skivor och sedan i inte allt för små bitar, bryn kålen i smör och lite rapsolja. Lägg den i en stor gryta.
  6. Skala och skär kålrot, morötter och löken i lika stora bitar som kålen, fräs dem i olja och smör ett par tre minuter, eller tills de börjar mjukna. Lägg ner dem i grytan med vitkålen och häll ner sirapen och rör om. Häll på buljongen och lägg i kryddorna, tillsätt eventuellt lite mera vatten. Rör ner oxfond samt soja, koka upp och låt sjuda ca 30 minuter eller tills allt är genomkokt.
  7. Tillsätt det finskurna fläskköttet och låt det bli varmt. Strö lite hackad persilja över.

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • calorina 9 oktober 2010

    Fastnar jämt för dina recept...tack

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.