Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Brynt rågbröd med apelsinpiff

 
Brynt rågbröd med apelsinpiff Brynt rågbröd med apelsinpiff
  • Serverar: 2 portioner
  • Tid: 2 timmar 30 minuter
Skriv ut

Ett härligt saftigt och kompakt rågbröd med mycket smak. Rågbröd med apelsinmarmelad på är en av mina favoritmackor. Här uppfann jag ett bröd där de gifte sig redan i ugnen. Med ingefära och koriander som ljuva bröllopsvittnen. Att först bryna rågmjölet frigjorde en härlig rågsmak. Lika enkelt och snabbt att baka som ett vanligt formbröd.

Ingredienser

Instruktioner

Fräs smöret i en kastrull och rör ner det grova rågmjölet, låt bryna någon minut under omrörning. Tillsätt apelsinmarmeladen och rör om. Stäng av plattan och häll i mjölken, vispa runt så allt blir klumpfritt och fingervarmt 37 grader. Häll lite av vätskan över smulad jäst i en bunke, och rör om så jästen löser sig. Tillsätt resten av vätskan, salt, ingefära, koriander och ca 1 l av rågsikten. Knåda med degkrokar och tillsätt mer rågsikt vartefter degen börjar bli kladdig. När degen blivit smidig och släpper bunkens kanter jäses den övertäckt i ca 45 minuter. Vält upp degen på mjölat bakbord och dela i 2 delar. Knåda varje del lite lätt och tryck ut till en rektangel med handflatorna. Rulla ihop från långsidan och placera i oljade avlånga brödformar ca 15-16 dl Låt jäsa ca 30 minuter övertäckta, och sätt ugnen på 200 grader. Duscha eller pensla bröden med kallt vatten och placera längst ner i ugnen. Grädda i ca 35-40 minuter, vält ur formarna och låt svalna övertäckta på galler.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.