Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Buche de Noel - Julstubbe

 
Skriv ut

Den franska Buche de Noel, eller julstubbe, dekoreras med chokladglasyr som formas så att den ser ut som bark, därav namnet. Förbered gärna glasyren dagen innan.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Chokladglasyr: Hacka chokladen ganska fint. Koka upp vispgrädden tillsammans med honungen, dra kastrullen från plattan och tillsätt snabbt chokladen. Rör tills chokladen har smält och tillsätt då smöret och därefter spriten. Rör eller mixa med stavmixer tills tryffeln blir blank och jämn och låt den sedan stå och stelna i rumstemperatur till nästa dag. Är du otålig kan du ställa in den i kylen i 1-2 timmar.
  2. Botten: Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt med elvisp. Blanda mjöl och bakpulver, sikta och vispa försiktigt ner det i äggsmeten med en handvisp. Blanda försiktigt till en klumpfri smet och bred ut smeten i ett tunt, jämnt lager på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 5-6 minuter tills bottnen blivit gyllenbrun. Strö socker över ytan, täck med ett bakplåtspapper och vänd så att bottnen kommer upp. Vänta någon minut och dra sedan bort bakplåtspapperet. Låt svalna i ca 10 minuter.
  4. Fyllning: Blanda grädden med kakao och florsocker och vispa den fluffig men inte för fast. Bred grädden i ett jämn lager över kakan. Rulla ihop kakan och lägg den med skarven nedåt. Låt den gärna stå i kylen en stund.
  5. Dela rulltårtan på mitten om du vill ha två mindre tårtor istället för en lång. Bred på glasyren lite slarvigt så att du får ett barkliknande mönster. Dekorera gärna med något strössel.
  6. Buche de Noel håller i ett par dagar i kylskåp.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.