Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Burek - ostpaj

(4 kommentarer)  
  • Serverar: 6 portioner
Skriv ut

Ingredienser

Instruktioner

Tina djupfryst filodeg. Var noga med att alltid hålla degen övertäckt, den torkar och blir skör ganska snabbt. Smält fettet. Smula sönder fetaosten och blanda den med färskost och ägg. Salta ev, men tänk på att fetaosten är salt, och peppra ganska generöst. Smörj en liten långpanna eller ugnssäker form, ca 20x30 cm, med smält fett. Täck med dubbla ark filodeg och låt lite deg hänga ut över kanten så att den så småningom kan vikas upp över fyllningen. Pensla degen ganska rikligt med fett och lägg på ett dubbelt lager deg till och pensla. Fortsätt på samma sätt tills det blir en botten av 4 dubbla lager. Pressa inte till degen för mycket, det ska helst vara lite luft emellan här och där. Häll fyllningen i formen. Vik över degen runt kanterna och täck med dubbla lager deg. Pensla mellan varven som förut tills det blir 3 eller 4 dubbla lager deg. Pensla eller droppa över lite fett. Markera ev sneda rutor i degen med en kniv. Grädda i 175-200° ugnsvärme ca 35 min, tills pajen höjt sig och degen fått fin färg. Servera pajen ljum som förrätt eller som tilltugg med t ex rädisor eller som lunch- eller kvällsrätt för 4 med en sallad av paprika, tomater och gurka. Blanda gärna hackad persilja eller dill i ostfyllningen. Det är också mycket gott med spenat i fyllningen, byt hälften av osten mot grovt hackade spenatblad. Rikligt med enbart stekt lök förekommer också som fyllning mellan deglagren.

Liknande recept

Kommentarer (4)

  • rijeka 5 juni 2008

    Det här är ingen burek! Burek är fylld med köttfärs, det här är pita med ost

  • Makedonka 4 oktober 2008

    Det finns burek med olika fyllningar Burek med köttfärs burek med Fetaost burek med spenat osv...

  • alisandra 23 november 2008

    Burek finns i olika fyllningar, spenat/ost, purjolök/ost, köttfärs eller bara ost. Och denna sorts paj kallas olika i olika länder. I Turkiet för Byrek, i Albanien för Burek, i Kosovo för Pite och i Grekland Spanakopita. Sen finns det den "platta" och runda varianten och den som är som en snurra. Så den kallas och fylls med olika. :) Inget är rätt eller fel! Dock säger jag pite eftersom min man är från Kosovo. :) Världens godaste maträtter har dom!

  • Swedishchef 7 juni 2009

    Jättegod oavsett vad det heter! :)

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.