Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Butlers nässelsoppa

 
  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

Vårens första primör är nässlan. En delikatare grönsak att laga soppa på är svårt att tänka sig. Så alldeles i början av våren gör du klokt i att ge dig ut och plocka korgen full. En bra idé är att också vara utrustad med handskar och sax. Och så ska bara de spädaste bladen plockas.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Rensa nässlorna från vissna blad och gräs och skölj dem i flera vatten. Du får antagligen några sandkorn i botten på soppan i alla fall. Det hör till.
  2. Koka upp 2 liter vatten i en kastrull och lägg i nässlorna. När vattnet åter kokar upp tar du tid. Exakt 12 minuter ska nässlorna koka. Häll dem i ett durkslag och spara kokvattnet.
  3. Knyt in anis och fänkål i en kryddpåse.
  4. Smält smöret i en rejäl kastrull. Blanda ner vetemjölet och rör om väl. Späd med kokvattnet lite i taget. Vispa ordentligt så att du slipper klumpar. Lägg i kryddpåsen och buljongtärningarna och låt sjuda i 20 minuter. Ta upp kryddpåsen och smaka av med lite peppar.
  5. Medan soppan kokar kör du nässlorna till grovt mos i matberedare eller hackar dem på gammaldags vis med kniv. Finhacka gräslöken.
  6. Häll nässlorna i kastrullen. Sjud i 5 minuter. Till sist lägger du i gräslöken och stämmer av kryddningen.
  7. Servera med ett förlorat ägg i varje tallrik. Är du inte bra på förlorade ägg kan du hårdkoka och halvera dem i stället.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.