Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Butterkaka

(2 kommentarer)  
  • Serverar: 15 portioner
Skriv ut

En butterkaka med smarrig fyllning är en populär klassiker. Ringla söt glasyr över så blir den perfekt.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Smält matfettet i en kastrull eller i mikron. Tillsätt mjölken och värm allt till fingervarmt, 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker, salt och det mesta av vetemjölet. Spara lite till utbakningen.
  3. Arbeta degen smidig, för hand eller med maskin. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter på en rumsvarm och dragfri plats.
  4. Gör fyllningen: Rör matfett och socker smidigt. Koka marsamkrämen enligt förpackningens anvisningar. Låt den kallna.
  5. Ta upp degen på ett mjölat bord och knåda den. Kavla ut den till en rektangulär platta. Bred smörkrämen på degen och klicka över marsankrämen. Rulla ihop degen till en rulle och skär den i 15 bitar.
  6. Smörj en form, ca 24 cm i diameter, gärna med löstagbar kant. Ställ degbitarna med snittytan uppåt i formen. Låt kakan jäsa övertäckt 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Pensla kakan med uppvispat ägg. Grädda den på galler i nedre delen av ugnen ca 40 minuter. Låt den kallna. Rör ut florsockret med vattnet. Bred eller ringla glasyren över kakan.

Liknande recept

Kommentarer (2)

  • refflan 7 januari 2011

    Vilken underbar butterkaka! Tog dubbelt så mkt marsankräm och tillsatte kardemumma i både degen och fyllningen, MUMS!

  • pihal 1 december 2013

    Kanonrecept. Blev en väldigt lättarbetad och smidig deg. Jag gjorde dubbel sats och bakade hälften som bullar med pärlsocker på. Använde Manitoba Cream istället för vanligt vetemjöl. Kommer definitivt att göra detta fler gånger. 5 stjärnor.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.