Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Butterkaka med fläderkräm

 
Skriv ut

Nygräddat utan besvär! Förbered genom att baka ut kakan och låta den jäsa övertäckt i kylen över natten. Gör även fläderkrämen i förväg. Dagen efter låter du kaka jäsa i rumstemperatur innan du fyller och gräddar den.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Ugnsvärme 200 grader
  2. Deg: Lös upp jästen i mjölken i en stor bunke. Dela äggen i gulor och vitor. Rör ner vitorna i degspadet, spara gulorna till krämen. Blanda mjöl, salt, kardemumma och strösocker och rör ner i degspadet.Tillsätt smöret i klickar och arbeta ihop till en deg. Knåda ordentligt och låt den jäsa övertäckt 1½ timme.
  3. Fyllning: Rör ihop smör, socker och vaniljsocker.
  4. Klä en rund form med löstagbar kant, ca 27 cm i diameter, med bakpapper. Kavla ut degen till en rektangel på mjölat bakbord. Bred på fyllningen. Skär rullen i tjocka skivor och ställ bullarna med jämna mellanrum i formen.Låt jäsa över natten eller minst 6 timmar.
  5. Fläderkräm: Vispa ihop äggulor och maizena i en liten kastrull. Vispa ner grädde och flädersaft. Låt krämen koka upp. Sjud försiktigt i någon minut tills den tjocknar. Vispa hela tiden och dra sedan kastrullen från plattan.
  6. Låt kakan stå 30 minuter i rumstemperatur. Gör en fördjupning i varje bulle och klicka i fläderkräm. Pensla med uppvispat ägg och grädda i nedre delen av ugnen 25-30 minuter. Låt svalna lite. Lossa kakan från formen.
  7. Blanda florsockret med några droppar vatten, rör ihop till en tjock kristyr. Ringla den över kakan.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.