Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Butternut squash risotto

 
  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

God sensommar/höstrisotto. Tidsåtgång beroende av om man gör egen buljong eller inte. Relativt snabblagat när buljongen är klar, men tämligen arbetsintensiv just när risotton görs eftersom den ska röras och passas nästan hela tiden. Men värt det!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Värm ugnen till 200 graderC/400F/Gas 6. Skär squashen i 6-8 klyftor, ta bort kärnor och lägg i en ugnsform. Mosa vitlöken, addera en generös slatt olivolja, hälften av salviabladen, salt och peppar. Häll över squashen och blanda in med händerna så squashen täcks ordentligt. Rosta i ugnen 40-50 minuter tills mjuk och gyllene i färgen. När squashen är klar, låt kyla tills hanterbar och skrapa sedan det mjuka köttet från skalen ned i en skål. Mosa lätt med en gaffel (ska vara klumpig i konsistensen). Skrapa ned eventuell vätska från ugnsformen i skålen. Håll varm medan risotton tillagas. Värm olivolja och smör i en tjockbottnad gryta eller djup panna. Svetta löken försiktigt tills mjuk men ej färgad. Tillsätt riset och rör tills risen är täckta av matfett och börjar bli genomskinliga. Tillsätt vinet och fortsätt röra tills det har kokat in. Tillsätt buljongen skopvis, fortsätt röra. TIllsätt även salvian. Efter 15-20 minuter bör riset vara mjukt men fortfarande "al dente". Risottons konsistens ska vara tjock och krämig. Tillsätt extra buljong om det behövs! (När parmesanen tillsätts blir konsistensen fastare.) Stäng av plattan och tillsätt suash och parmesan, resten av smöret och salt och peppar efter behov. Låt stå ett par minuter. När risotton står till sig, rosta pinjekärnorna i en varm panna (akta så de inte bränns!) Servera i varma tallrikar och strö över pinjekärnor och extra parmesan.
  2. Tips: För att få en rökig finish på risotton kan man addera några bitar krispstekt rökt bacon i strimlor till den färdiga risotton.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.