Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Carbonara

(11 kommentarer)  
  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

Spaghetti Carbonara är populärt. En pastarätt man kan göra när man har bråttom. Snabbt går det, lätt är det och gott blir det. Trots att carbonararecept sällan innehåller speciellt många ingredienser, är variationerna på rätten många. Oftast innehåller nutida recept grädde - ibland vin. I gamla klassiska carbonararecept finns ingen grädde, bara pancietta, eller guanciale, pasta, ägg, ost och svartpeppar. La Carbonara vid torget Campo de' Fiori i Rom finns en restaurang som heter La Carbonara. Nu skulle man ju kunna tro att restaurangen har med den klassiska italienska spaghettirätten Spaghetti alla Carbonara att göra. Men det har den inte. Längre bak i tiden fanns i närheten av Piazza Campo de´Fiori en butik som sålde träkol. Ägaren till butiken bestämde sig senare för att också öppna ett värdshus intill sin butik. Det värdshuset kallade han "Il Carbonaro". Det värdshuset flyttades sedan till Piazza Campo de´Fiori och fick namnet La Carbonara. Idag är det ett av de dyrare ställena att äta på. De har specialiserat sig på det romerska köket. Här serveras förstås pasta. En pastarätt på menyn heter Penne Alla Carbonara.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Koka spaghettin enligt anvisning på paketet. Stek bacontärningarna tills fettet kryper ut. Vispa äggulorna med salt, riven ost, grädde, persilja och svartpeppar. Låt spaghettin rinna av, häll den i baconpannan och värm upp på låg värme. Rör om så att spaghettin får smak av baconet. Tillsätt äggblandningen och rör om utan att koka. Värmen från spaghettin är tillräcklig för att hetta upp äggblandningen.
  2. Servera genast.

Liknande recept

Kommentarer (11)

  • asanordgren 11 maj 2009

    Detta var ett mycket gott recept, jag tog mig friheten att även tillsätta brynta färska chamignoner.....mums vad gott det blev.

  • caropia 28 juli 2009

    Dundergott!

  • Gul13 16 oktober 2009

    Mmmmm tack för ett kanongott recept. Snabbt, lätt och gott; vad begär man mer av ett recept. Tom min avancerat matvägrande dotter tyckte att "Det var god spagetti mamma." Då ÄR det kanongott skulle jag säga. Vågar jag drista mig till att säga att istället för bacon hade vi vår egen välkryddade lammkorv i tunna tunna slantar. En klar 5!

  • fisen07 4 juli 2011

    denna är kanongod,har gjort den många gånger,lägger oxo till champinjoner.ska vara en göteborgare till detta goa recept.

  • Liamsmamma 19 september 2011

    Åh Va jag älskar denna rätt.....receptet är helt underbart. Hela familjen äter som bara den och jag är glad om de finns lite lite över till matlåda.

  • Annrh 17 januari 2013

    Jag måste fråga, stämmer verkligen mängden svartpeppar? 1-1,5 msk?? Och ska man ha kvar fettet från den stekta baconen när man har i pastan eller ska den hällas av?

  • jespers 17 januari 2013

    Hej Annrh Du skall behålla fettet kvar i pannan och blanda ner spaghettin i detta så att det gottar ihop sig, och sen lägger du över resten, ang svartpeppar så e det ju efter eget tycke men den blir supergod, jag lovar:-))

  • jespers 17 januari 2013

    Åhh vad roligt att så många har gillat denna underbara rätt, har inte sett detta förren nu:-))

  • Annrh 17 januari 2013

    Jag körde på känn. Tyckte det kändes så flottigt med fettet även om jag anade att det skulle vara kvar. Men jag hällde ut majoriteten för hälsans skull :) Sen tog jag bara en halv matsked svartpeppar! Men det blev suveränt gott! Tack för ett riktigt bra recept på en enkel och klassisk rätt! Det blir en solklar 5:a från mig. (hoppas inte detta blir dubbelt, första kommentaren försvann)

  • jespers 17 januari 2013

    Tack roligt att höra:-)

  • jespers 17 januari 2013

    :-)

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.