- Serverar: 6 portioner
- Tid: 3 timmar
Skriv ut
Fick detta recept av en arbetskollega.
Jag måste säga att smaken gjorde att jag drömde mig till grekland och längtar efter soldränkta stränder.
Typisk rätt på en grekisk taverna!
Instruktioner
- Skär köttet i portionsbitar och stek dem i olivolja.
Skala löken, lägg de hela lökarna tillsammans med köttet i en gryta, om du använder gul lök kan dessa delas i klyfor först.
Blanda ut vinäger samt tomatpuré i ett halvt glas vatten och häll i grytan samt lägg i den hackade vitlöken. OBS! Bryn aldrig vitlöken, det ger en smak som ej passar i denna rätt.
Lägg kryddpepparkornen samt nejlikorna i en tesil och sänk ner silen i grytan.
Salt och malen svartpeppar efter smak.
- Kokas sakta i 2 timmar, späd med mer vatten efterhand så att inte grytan kokar torrt.
- Skär den skalade potatisen klyfor eller slantar och rosta potatisarna i ugnen ca 30-40 minuter med olivolja och salt i 225 grader.
- Lägg den färdiga köttgrytan i ugnsfasta portionsskålar eller lerkärl och placera ut potatisen ovanpå grytan. Strö över riven ost och gratinera i ugnen på 225 grader tills osten har smält och fått lite färg.
- Serveras med tzatziki, Halloumi och tomatsallad eller hummus samt ett gott rött vin.
Publicerat den
12 juli 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Helt otroligt gott och bra att förbereda !
Είμαι ευτυχής τροφίμων Ελληνικά!
Är precis hemkommen från en Greklands-semester där jag bland annat ätit denna rätt. Efter att ha provat detta recept här hemma, så tror jag att man kan konkurrera med den finaste restaurangen på Grekland. Fantastiskt gott!
Hej! Vilken typ av vinäger använde ni?
Verkligen jätte gott. tack
Detta ska jag testa :-) Jag älskar Grekland och grekisk mat TACK
Jättegott. Familjen var överens om att detta äter vi igen!
Mums! Nu ska jag till att göra den igen!