Om du är svag för bönor bör du pröva denna franska gryta som man finner framför allt på bykrogarna i Languedoc. Receptet är för 6-8 personer, men det är lätt att öka på så att det räcker till många. Är kassan skral ökar du bönorna och tomaterna mer än köttet. Det blir gott ändå.
Instruktioner
- Lägg bönorna i blöt i rikligt med vatten över natten.
- Skär lammet i tvåcentimeterstärningar. Skär svålen av fläsket och skär det i centimeterstrimlor. Skala och hacka löken och vitlöken. Skär tomaterna grovt, spara spadet. Smula rosmarinen lätt. Skala 1/4 av apelsinen med potatisskalare. Sätt ugnen på 200°.
- Låt 1 msk margarin bli ljusbrunt i stekpannan på ganska stark värme. Bryn lammet väl runt om. Ta inte för mycket åt gången i pannan.
- Smält 1 msk margarin i en gryta som tål att stå i ugnen. Fräs fläsket någon minut, lägg i löken och vitlöken, rör om och fräs ytterligare någon minut.
- Så är det dags för tomaterna med sitt spad. Rör om och tillsätt sedan tomatpurén, timjan, rosmarin, lagerblad, apelsinskalet, 1 1/2 tsk salt och 1/2 tsk nymalen peppar. Lägg i lammköttet och de vita bönorna, häll på så mycket vatten att det precis täcker. Låt koka upp och lägg på lock.
- Nu ska cassouleten in i ugnen, där den ska stå i ca 1 1/4 timme. Du kan också ha den på svag värme ovanpå spisen. 10 minuter före full tid lägger du i korvarna.
- Pröva om kött och bönor känns färdiga, ge annars grytan några minuter till. Ta sedan upp apelsinskalet och korven. Korven skär du i bitar och lägger tillbaka i grytan. Ställ fram grytan på bordet och bjud ett gott lantbröd till.
- Om du är svag för bönor bör du pröva denna franska gryta som man finner framför allt på bykrogarna i Languedoc. Receptet är för 6-8 personer, men det är lätt att öka på så att det räcker till många. Är kassan skral ökar du bönorna och tomaterna mer än köttet. Det blir gott ändå.
Publicerat den
1 januari 2012
Liknande recept
Skriv kommentar