Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Charlottalimpa. Två stycken formbröd

 
  • Serverar: 2 portioner
Skriv ut

Saftigt matbröd med råg- och dinkelflingor. Bakas med rågsurdeg som tillretts i proportionerna 60 g mjöl/100 g vatten. Man kan prova att byta ut surdegen mot 25 g jäst, 360 g vatten och 220 g grovt rågmjöl.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Rör ihop surdeg, 300 g av vattnet samt sirap. Låt detta stå i 5-10 minuter.
  2. Tillsätt mjölet (men inte flingor) och arbeta degen i 5 minuter.
  3. Tillsätt flingor, salt och resten av vattnet. Arbeta degen i ytterligare 5 minuter. Det blir en ganska lös "smet".
  4. Låt degen jäsa till dubbel storlek. Det tar olika lång tid bland annat beroende på omgivningens temperatur. Räkna med 3-5
  5. timmar.
  6. Vänd ikring den jästa ddegen i bunken. Använd en slev eller bred slickepott och lyft degen från sidorna och dra mot mitten.
  7. Smörj två stycken 1,5 liters brödformar. Häll eller sleva upp degen i formarna. Jämna ut med en sked som doppats i vatten för
  8. att degen inte ska klibba fast.
  9. Sikta vetemjöl (ca 0,5 dl) i ett tunt lager över degen. Dra med en gaffel kors och tvärs i mjölet och ytligt i degen.
  10. Värm ugnen till 225 grader.
  11. Låt degen jäsa i tills degen höjt sig till kanten på formen. Det kan ta 2 till 3 timmar.
  12. Ställ formarna på ett galler längst ner i ugnen. Sänk värmen till 200 grader och baka i 45-50 minuter.
  13. Låt limporna svalna på galler under bakduk. Brödet är som bäst efter något dygn.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.