Denna luftiga tårta brukar Charlote från den danska staden Odense bjuda på när det är födelsedagskalas i hennes familj. Den uppskattas av gammal som ung.
Instruktioner
- Börja med bottnen. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa äggulor och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver. Rör sedan ner mjölblandningen och vattnet i äggvispet.
- Smöra och bröa en bakform, ca 25 cm i diameter. Häll smeten i formen. Grädda bottnen på galler i nedre delen av ugnen ca 10 minuter. Stjälp upp den på galler och låt kallna.
- Gör stängerna. Rör ihop äggvitor, matfett, florsocker och mjöl till en smet. Fyll en sprits med smet. Spritsa ut ca 20 stänger, ca 5 cm långa, på en bakpappersklädd plåt.
- Grädda stängerna mitt i ugnen ca 8 minuter. Låt stängerna svalna något. Lossa dem försiktigt och låt kallna på galler.
- Gör fyllningen. Lägg gelatinblad i kallt vatten ca 5 minuter. Vispa grädden fast och vänd sedan ner youghurt i den.
- Ta upp gelatinbladen. Smält dem i en kastrull eller i mikron. Häll sedan gelatinet i en fin stråle ner i gräddblandningen under omrörning.
- Lägg bottnen i en form med löstagbar kant, ca 25 cm i diameter. Bred ut hallonsylt på bottnen. Ställ stängerna runt kanten i formen. Häll bärfyllningen i formen.
- Täck formen med plastfolie. Låt tårtan stå i kylen ca 2 timmar. Lossa kanten försiktigt. Ställ tårtan på ett fat och servera.
Publicerat den
15 februari 2008
Liknande recept
Skriv kommentar