Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Cheesecake med choklad och lime

 
 • Serverar: 8 portioner
Skriv ut

Har inte testat den än. Kommer sen med ris eller ros...

Ingredienser

Instruktioner

 1. Lägg en stor bit överlappande aluminiumfolie över botten på en springform, 20 centimeter, och ställ sedan ringen över. Vik upp folien kring formens sidor och ställ alltsammans på en andra bit folie. Vik även den och pressa fast den ordentligt runt formen så att det blir vattentätt.
 2. Jag tycker faktiskt att det ändå rinner ut vatten när jag öppnar den här förpackningen som borde vara så säker, men det tycks inte göra att kakan blir degig, bara du virar av det yttersta lagret direkt.
 3. Kör kakorna i matberedare tills de är smulade, tillsätt smöret och kör lite till. Lägg kaksmulorna i formens botten, pressa till med handen eller med en sked.
 4. Ställ formen i kylskåpet så att den stelnar lite och värm under tiden ugnen till 180 grader.
 5. Rör osten försiktigt tills den är slät och tillsätt sockret. Vispa i ägg och äggulor samt slutligen limesaften.
 6. Koka upp en kastrull med vatten.
 7. Häll fyllningen i den kylda formen, ställ formen i en långpanna och häll hett vatten från kastrullen runt den folieinslagna kakformen, ungefär halvägs upp på formens kant. Häll inte på för mycket, för då spiller du bara ut det när du ska flytta långpannan till ugnen.
 8. Ställ in pannan så stadigt du kan i ugnen och grädda i cirka en timme. Kontrollera efter 50 minuter. Kakan ska ha stelnat men inte vara alltför fast. Du ska bara kunna ana den allra mest diskreta lilla sexiga dallring där inne under ytan.
 9. Ta ut långpannan ur ugnen, ta upp formen ur sitt vattenbad, ställ den på ett galler och ta bort det yttre lagret aluminiumfolie. Riv bort sidorna från det första lagret folie och låt kakan svalna. När den har svalnat helt ställer du den i kylskåpet och låter den stå i 20 minuter eller tills den ska serveras.
 10. Flytta över kakan till ett serveringsfat (det måste vara ett fat utan kant eller ett kakfat på fot) och lossa formen. Den understa biten folie måste ligga kvar tillsammans med kakformens botten om du inte vill leva farligt. Jag har inget emot lite risker i köket men att hålla på och fiddla med någonting som så helt saknar stabilitet som denna drömlika cheesecake överstiger till och med min klumpigt otåliga dumdristighet.
 11. Livet blir mycket lättare om du värmer kniven och tårtspaden under rinnande hett vatten innan du skär i kakan (jag brukar behöva bådadera, en att skära med och en att lyfta upp och flytta över biten till den väntande tallriken).

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.