En krämig lingonvariant på pepparkaksbotten
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175º och smält matfettet och låt svalna lite.
- Krossa pepparkakorna till fina smulor och rör samman det med matfettet till en smulig massa.
Ta fram en rund bakform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter och tryck ner smulorna i den. Grädda i nedre delan av ugnen i ca 8-10 minuter.
- Rör samman ingredienserna till fyllningen till en slät smet. Häll det i formen och ställ åter in kakan i nedre delen av ugnen. Grädda ca 25-30 minuter tills fyllningen stannat. Låt den nygräddade kakan svalna och ställ därefter i kylskåp.
- Lägg gelantinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter. Blanda lingondrickan och 0,5 dl vatten. Häll bort vattnet från gelantinbladen och smält dem varsamt i ca 0,5 dl av lingonsaften. Häll ner den smälta gelantinblandningen i resterande saft under omrörning. Ställ svalt en stund tills blandningen börjar bli simmig i koncistensen.
- Strö hälften av lingonen över den kalla kakan och skeda över den simmiga gelén. In i kylen igen så att gelén stelnar helt. Lossa kakan från formen och garnera med resternade lingon.
Publicerat den
15 september 2009
Liknande recept
Skriv kommentar