Leila bjuder på en härligt syrlig cheesecake med mascarponeost.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Botten:
Krossa kexen fint i en mixer och blanda smulorna med smält smör.
- Tryck ut kexblandningen till en botten i en räfflad pajform med löstagbara kanter, 24-26 cm i diameter.
Förgrädda botten i mitten av ugnen i cirka 10 minuter och låt svalna.
- Fyllningen:
Rör mascarponeost och kesella krämigt i en skål.
- Blanda i rivet limeskal, frön från urskrapad vaniljstång, strösocker, majsstärkelse och vispgrädde.
Rör i två hela ägg och en äggula.
- Häll smeten över kexbotten och grädda kakan i nedre delen av ugnen i cirka 1 timme.
Täck den med aluminiumfolie när den blivit gyllenbrun, så att den inte blir för mörk.
Stäng av ugnen och låt eventuellt kakan stå kvar i eftervärme 30 minuter med ugnsluckan på glänt.
- Låt svalna helt innan servering.
- Tillbehör:
Vispa crème fraiche tjock och luftig som vispgrädde (först blir den tunn men fortsätt vispa tills den tjocknar igen).
Bred över kakan och toppa med färska bär.
- Leilas tips!
Vispa inte ner äggen i smeten utan rör ner dem försiktigt. Detta förhindrar att cheesecaken blåser upp sig i ugnen och spricker på ytan.
Publicerat den
15 april 2009
Liknande recept
Skriv kommentar