Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Cheesekake med citronricotta och blåbär

 
Skriv ut

Vem sa att nyttigt måste vara tråkigt? Studier har visat att rätt mat kan vara lika effektivt för hjärthälsan som medicin. Ät dig frisk!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Blanda de stötta kexen, sockret, kanelen och margarinet i en bunke. Vispa äggvitan hårt och rör ner den i smulblandningen. Tryck ner smeten i botten på en form med 23 cm i diameter och löstagbar botten och grädda i 200 graders ugnsvärme i 7-10 minuter tills ytan har blivit ljusbrun. Låt svalna.
  2. Kör ricottan och äggen i en matberedare eller mixer till en jämn smet. Blanda den noga med socker, yoghurt, citronskal, citronsaft, mjöl och vaniljsocker.
  3. Vispa äggvitorna hårt, vänd ner i ricottasmeten och bred ut röran över botten. Grädda i ugnen i 50-55 minuter tills mitten känns fast.
  4. Dra en kniv runt kanten så att kakan lossnar och låt den svalna. Ta loss formens kant, täck över kakan och kyl den i minst 2 timmar eller 1 dag.
  5. Bred kesella på ytan, garnera med blåbären eller annan frukt och servera.
  6. Näringstips: Att den här kakan har låg fetthalt beror på att mager ricotta ingår i stället för fet grädde eller fet färskost. Läs näringsvärdesdeklarationen och köp den ricotta som innehåller minst fett. Botten är också gjord med mycket lite fett eftersom äggvita och inte hela ägg är bindemedel. Äggvita består huvudsakligen av protein och innehåller inget fett, gulan däremot 5 g fett.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.