Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Chelo eller polo

(2 kommentarer)  
 • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

Basmatiris på persiskt vis... Om man önskar en knaprig botten kan man skala en potatis, skära skivor och skölja bort stärkelsen och sedan lägga skivorna på folien innan man lägger i riset. Om man använder teflonkastrull kan man hoppa över folien.

Ingredienser

Instruktioner

 1. Skölj riset i kallt vatten, men snabbt, annars försämras kvaliteten på riset. Blötlägg det sedan i 30 minuter i 1 liter vatten + 2 msk salt. Häll bort blötläggningsvattnet.
 2. Häll riset i 1½ liter kokande vatten. Låt riset koka i ca: 5 minuter. Riset ska då flyta upp på vattnet med vita ränder. Ta upp riset, häll bort vattnet och skölj riset med kallt vatten och låt det rinna av i ett durkslag i ca 10 minuter.
 3. Lägg ett stycke aluminiumfolie i en 3 liters kastrull- för att riset inte ska bränna fast. Häll i ½ dl vatten och lägg i 2 msk smör. Lägg i riset lite i sänder, i mitten av kastrullen. Gör 3-4 hål i riset med baksidan av en kniv eller gaffel eller sked- det ska se ut som ett berg med vulkanhål - så att ångan kan komma upp.
 4. Blanda 30 g smält smör och 1/4 paket saffran och häll försiktigt på toppen av riset. Lägg en blöt handuk över kastrullen, sätt på locket och låt stå på svag värme i ca: 20 minuter.

Liknande recept

Kommentarer (2)

 • tarja24 5 oktober 2009

  Mycket gott! Jag la råa potatisskivor på botten av kastrullen. Dom blir också jätte goda när dom kokar med där. Ska göra om det här många gånger.

 • FruZ 17 augusti 2010

  4 dl "lagat" ris - vad betyder det? Det ska väl inte vara tillagat från början när man gör proceduren som beskrivs, visst utgår man från vanligt torrt ej tillagat ris?

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.