Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Chiles en nogada

 
  • Serverar: 4 portioner
  • Tid: 1 timme
Skriv ut

Det finns inget svenskt namn för denna rätt. Chiles en nogada är en mexikansk nationalrätt och specialitet. Det är köttfärsfyllda chilifrukter av typen poblano (sp. chile poblano) täckta med valnötsgrädde och granatäpplekärnor. Rätten tillkom under 1800-talet vid ett nunnekloster i staden Puebla och serveras allmänt i centrala Mexiko från augusti till oktober men kan med fördel beställas i Mexico City på La fonda de Santo Domingo hela året. La fonda de Santo Domingo är en klassisk restaurang ett kvarter från Plaza de Santo Domingo i centrala Mexico Citys historiska centrum, inte långt från Zocalo. Restaurangen har anor från 1700-talet. På menyn finns många mexikanska specialiteter med chiles en nogada som toppnummer. Lokalen är traditionellt utsmyckad med skurna prydnader i färgat papper, och normalt spelas mexikanska evergreens från 20- till 40-talet av en trio.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Börja med att sätta ugnen på 250 grader. Rosta paprikorna hela i ca 10-15 minuter tills det bildas svarta bubblor på skalet. Låt dem vila en stund och peta loss skalet. Skär ett snitt i paprikan på mitten längs med paprikan och kärna ur dem försiktigt med en sked men låt stjälken sitta kvar.
  2. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs färsen tills den är genomstekt. Krydda med salt och peppar. Grovhacka tomaterna och tillsätt dem. Koka samman med färsen tills nästan all vätska kokat in. Grovhacka mandeln. Smaksätt färsen med mandel, nejlika, kanel, russin, sherry och öl. Koka en stund på svag värme utan lock. Kärna ur och finhacka äpplena och aprikoserna, tillsätt mot slutet i färsen och låt allt bli genomvarmt. Frukten skall ha kvar visst tuggmotstånd.
  3. Salsa de nogada Mixa valnötterna riktigt fint. Blanda nötter, grädde, socker och salt i en kastrull och värm på låg temperatur. Rör hela tiden och låt såsen sjuda samman till en tjock och fyllig konsistens. Obs! Låt inte såsen koka, den skall bara sjuda.
  4. Dela granatäpplet i fyra klyftor och peta loss kärnorna. Fyll paprikorna med den heta köttfärssåsen och häll såsen ovanpå. Dekorera med granatäpplekärnor och persilja.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.