Skär laxen i kuber, ca 2x2 cm. Trä upp laxbitarna på spetten.
Skölj, kärna ur och finhacka chilin till marinaden.
Skölj limen noga i ljummet vatten. Riv av skalet på rivjärn och pressa ur saften. Pressa saften ur grapefrukten.
Blanda chilihack med citrussaft, limeskal, olja, farin och salt i en skål. Häll marinaden över spetten. Låt stå kallt att marinera minst 2 tim. Vänd spetten ett par gånger under tiden.
Skala, kärna ur och finhacka chilin till såsen. Skala och finhacka löken. Pressa saften ur lime och grapefrukt.
Fräs chili och lök i oljan i en kastrull. Tillsätt sockret och låt fräsa med tills det smält. Häll på citrussaft och buljong. Låt koka utan lock ca 10 min. Smaka av med salt och vispa i maizenaredningen. Låt koka 1 min. Hacka och blanda sedan i gräslöken.
Grilla laxspetten ca 10 min runt om.
Servera laxspetten med såsen, ris eller couscous och en blandad sallad.