Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Chilipepparsås

(1 kommentar)  
Skriv ut

Het sås med söt efterton, lämplig att använda antingen som bordskrydda likt tabasco eller såsom matlagningsingrediens. Observera att det frigörs starka ångor under tillagning av denna sås som kan framkalla hosta samt stickningar i ögonen, munskydd och skyddsglasögon är att rekommendera.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på grill. Skär bort fruktfästena, kärna ur frukterna vid val av "heta" sorter (jag lät kärnorna gå med också), hacka chilifrukterna grovt och lägg i ugnspanna. Skala och hacka vitlöken grovt, lägg tillsammans med chilifrukterna. Rosta chilifrukterna i ugnen ca 10 minuter tills de börjat få färg men inte blivit brända. Lägg över de rostade chilifrukterna i en tjockbottnad kastrull och tillsätt sockret. Låt sockret smälta ner och häll sedan på vatten och vinäger. Låt koka utan lock tills att sockret löst sig, ta av från spisen. Mixa såsen i matberedare eller med stavmixer tills såsen blivit slät. Tillsätt salt och låt svalna.
  2. Förvara svalt, såsen är hållbar i flera veckor och bör mogna i några veckor innan konsumtion.

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • DavidF 26 november 2010

    Gjorde denna sås med 100 % egen odlade habanero caribean red. Hade ingen skyddsutrustning, men plastpåsar på händerna när jag tog ut frön och hackade chilin. Kan vara bra att ha fönstret öppet men ångorna försvinner ganska snabbt så var inte för oroliga. Sticker som sagt lite i näsan och ögonen (använd halsduk och solglasögon, de gjorde jag). F.ö hade jag inte heller vit balsam vinäger hemma så jag använde svart. De funkade, dock är nog min sås lite tunnare än den på bilden. Svårt att se. Med mixerstav blev den relativt slät och fin (om än tunn, typ som tabasco). Nog om det praktiska. Hur stark blev den då? Nått så in i... Hällde upp någon milliliter på en tesked och doppade tungspetsen. Tungspetsen samt underläppen domnade bort en smula. Ska dock säga att det är en härlig söt och syrlig hetta. Rekommenderar detta recept!

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.