En saftig kaka med intensiv chokladsmak. På toppen ligger en len ganache med en touch av Baileys.
Instruktioner
- Ganache:
Lägg den hackade chokladen i en bunke. Koka upp grädde och Baileys i en kastrull, häll ner det i bunken och låt det stå i några minuter. Rör ihop till en slät blandning med en slickepott.
- Tillsätt smöret och mixa slätt med en stavmixer eller rör ihop med slickepotten. Täck bunken med plastfolie och låt den stå i rumstemperatur i 2-3 timmar eller tills ganachen har stelnat lite.
- Mud cake:
Sätt ugnen på 150 grader (varmluft) eller ca 170 grader (vanlig ugn).
Smöra en springform, 22-24 cm i diameter, och täck bottnen med ett bakplåtspapper.
- Smält den hackade chokladen tillsammans med smör, socker, farinsocker, kakao och kaffe i en kastrull. Ta av kastrullen från värmen, rör tills det blir en slät blandning och låt den stå i 5 minuter.
- Sikta ner vetemjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i en bunke. Blanda ner äggen, ett i taget i chokladblandningen och vänd sist ner mjölblandningen till en jämn smet.
- Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i ca 55 minuter. Känn efter med en sticka att kakan är genomgräddad. Låt kakan svalna helt och bred sedan på ganachen. Servera kakan rumstempererad.
Publicerat den
16 februari 2015
Liknande recept
Skriv kommentar