Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Choklad och apelsinmoussetårta

 
  • Serverar: 6-8 portioner
  • Tid: 1 timme
Skriv ut

Den här tårtan vann jag 2:a pris i tidningen Lands tårttävling. Året var nog 1997, moussetårtor började bli populära.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 175 grader Smörj en form med löstagbar botten, den ska vara cirka 23 cm i diameter Strö på flagad mandel. Kör mandelmassa och smör i matberedaren. Tillsätt ägg, vetemjöl och kakao. Kör till slät smet och fördela i formen. Grädda den i cirka 20 minuter. Lyft över den svalnade botten till ett tårtfat och sätt springformskanten runt om.
  2. Smält blockchokladen över vattenbad. Blanda i socker, kaffe och äggula, rör kraftigt till en porös smet. Lyft skålen ur vattenbadet. Låt svalna.
  3. Vispa grädde och blanda med den avsvalande mjuka chokladsmeten. Häll chokladmoussen på den kalla tårtbotten och ställ den i kylen medan du gör apelsinmoussen.
  4. Lägg gelantinbladen i kallt vatten i 10 minuter. Vispa ägg och socker poröst. Du kan också spara äggvitorna och vispa dem för sig till hårt skum för att få en lite luftigare mousse. Pressa apelsinerna, mät och det behövs fyll på med vatten så att det blir 1 ¼ dl apelsinsaft. Lös upp gelatinet i sitt vatten på svag värme. Låt svalna och häll det sedan i en fin stråle ned i äggblandingen under kraftig vispning. Häll sedan i apelsinsaften, de vispad äggvitorna om du valt att vispa dem för sig och till slut den vispade grädden.
  5. Häll smeten på den nu stelnade chokladmoussen. Ställ i kylen och låt stelna, räkna med att det tar tre timmar. Därefter kan du lossa springformen och garnera med smält stelnad blockchoklad formad efter egen fantasi.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.